Σε ποια αθλήματα επενδύουν οι δισεκατομμυριούχοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ποια αθλήματα επενδύουν οι δισεκατομμυριούχοι

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος με ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Μπορεί να αγοράσει ένα γιοτ, μια μεγάλη έπαυλη η μια συλλογή έργων τέχνης. Πολλοί μεγιστάνες, όμως, προτιμούν να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε αθλητικές ομάδες.

Υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που αγόρασαν ομάδες φθηνά πριν από μερικά χρόνια και έγιναν δισεκατομμυριούχοι καθώς η αξία των ομάδων τους αυξήθηκε. Ωστόσο, οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι επενδύουν μαζί με τους φίλους τους σε ότι άθλημα μπορεί να φανταστεί κανείς: μπέιζμπολ, ράγκμπι, αμερικανικό ποδόσφαιρο, κρίκετ, ιστιοπλοΐα και βέβαια στο ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με έρευνα του Forbes στη λίστα των δισεκατομμυριούχων που διαθέτει υπάρχουν τουλάχιστον 128 μεγιστάνες από 22 χώρες που έχουν ποσοστά, μερικές φορές μικρά, σε 147 ομάδες από 23 χώρες. Και αυτή είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση δεδομένου πως για την κατάρτιση της λίστας λήφθηκαν υπόψη μόνο οι ομάδες που συμμετέχουν στις κορυφαίες διοργανώσεις κάθε χώρας. Για παράδειγμα οι ποδοσφαιρικές ομάδες δεύτερης κατηγορίας δεν συμπεριλήφθηκαν.

Το άθλημα που προσελκύει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο είναι το ποδόσφαιρο. Γεγονός το οποίο δεν θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη δεδομένου του ότι είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι 42 δισεκατομμυριούχοι έχουν ποσοστά σε ποδοσφαιρικές ομάδες. Το μπάσκετ έρχεται δεύτερο με 34 δισεκατομμυριούχους.

Το ΝΒΑ είναι το πρωτάθλημα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, καθώς 32 διαφορετικοί μεγιστάνες έχουν επενδύσει σε ομάδες του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Ακολουθεί το πρωτάθλημα του αμερικανικού ποδοσφαίρου (ΝFL) με 21 δισεκατομμυριούχους και το αμερικανικό πρωτάθλημα χόκεϊ (NHL) με 16 δισεκατομμυριούχους. Εκτός των ΗΠΑ κυριαρχεί η αγγλική Premier League με 11 δισεκατομμυριούχους και ακολουθεί το ρωσικό πρωτάθλημα χόκεϊ με πέντε δισεκατομμυριούχους. Υπάρχουν τέσσερις δισεκατομμυριούχοι που κατέχουν ινδικές ομάδες κρίκετ και τρεις που έχουν ομάδες ποδοσφαίρου στο μεξικανικό πρωτάθλημα.

Δεν είναι όλες οι ιδιοκτησίες ίδιες. Ο Τζέρι Τζόουνς μπορεί να καυχιέται ότι έχει την πιο ακριβή ομάδα του NFL, τους Dallas Cowboys, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 4,2 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes. Από την άλλη μεριά το ποσοστό 95% που κατέχει στους Florida Panthers ο δισεκατομμυριούχος Βίνσεντ Βιόλα αξίζει μόλις 114 εκατ. δολάρια.

Καθώς οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου βρίσκονται στις ΗΠΑ, είναι λογικό από εκεί να προέρχονται και οι περισσότεροι μεγιστάνες κάτοχοι αθλητικών ομάδων με 72 δισεκατομμυριούχους. Ακολουθεί, αλλά με μεγάλη απόσταση, η Ρωσία με 11 δισεκατομμυριούχους.

Η ομάδα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους κατόχους είναι οι Los Angeles Lakers.

Παράλληλα, υπάρχουν 21 δισεκατομμυριούχοι που κατέχουν περισσότερες από μια ομάδες. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Σταν Κρόενκε o οποίος κατέχει όλες τις επαγγελματικές ομάδες του Ντένβερ, εκτός από μια.

Ο δισεκατομμυριούχος με τις περισσότερες ομάδες είναι Αυστριακός. Ο λόγος για τον Ντιέτριχ Μάτεσιτς, o οποίος μέσω της Red Bull κατέχει τέσσερις ποδοσφαιρικές ομάδες, μια γερμανική ομάδα χόκεϊ και δύο ομάδες της Formula 1.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider