Ξενοδοχειακοί κολοσσοί λένε «όχι» στη σπατάλη φαγητού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξενοδοχειακοί κολοσσοί λένε «όχι» στη σπατάλη φαγητού

Στη μάχη ενάντια της σπατάλης του φαγητού έχουν ριχτεί τον τελευταίο καιρό μερικές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων στον κόσμο, συμμετέχοντας σε μια πρωτοβουλία η οποία περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό των μενού για να αποτρέψει την κατάληξη του φαγητού στα σκουπίδια.

Αρκετά ξενοδοχεία που διοικούνται από ομίλους όπως η Hilton, η Hyatt και η Marriott, θα συμμετάσχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα 12 εβδομάδων για να μειώσουν τη σπατάλη φαγητού στον τομέα της φιλοξενίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

«Φανταστείτε να καταργούνταν η σπατάλη φαγητού από κάθε μπουφέ πρωινού ή συνεδρίου στα ξενοδοχεία», είπε ο Πίτ Πίερσον, διευθυντής σε θέματα σπατάλης φαγητού στην οργάνωση WWF.

Σύμφωνα με τον κ. Πίρσον, μερικοί από τους σεφ των ξενοδοχείων θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα μενού για συνεστιάσεις και μεγάλες εκδηλώσεις μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα άμα χρειαστεί και μέρος του περισσευόμενου φαγητού να ξαναχρησιμοποιηθεί για άλλα γεύματα.

Η πρωτοβουλία, που εγκαινιάσθηκε με την υποστήριξη της Ένωσης Αμερικανικών Ξενοδοχείων και Καταλυμάτων μαζί με το Ίδρυμα Rockefeller, θα εστιαστεί στην εκπαίδευση προσωπικού και την ευαισθητοποίηση των πελατών.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο ποτέ δεν τρώγεται είτε επειδή καταστρέφεται μετά τη συγκομιδή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, ή πετιέται από τα καταστήματα αφού δεν καταναλώνεται από τους πελάτες. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι κάθε βράδυ, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 66 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πήγαν χαμένα εξαιτίας των καταναλωτών και των λιανεμπόρων το 2010, απώλεια που κοστίζει 162 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Πετώντας τόσα πολλά αποφάγια σπαταλάμε το νερό, την ενέργεια και τα καύσιμα που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν, να αποθηκεύθουν και να μεταφερθούν ενώ τα σάπια τρόφιμα καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, όπου σαπίζουν απελευθερώνοντας επιβλαβή αέρια του θερμοκηπίου.

Έχουμε ήδη δει ότι οι επισκέπτες των ξενοδοχείων είναι πολύ πρόθυμοι να εξοικονομήσουν νερό και ενέργεια, απλά τοποθετώντας μια κάρτα για να ανάψουν τα φώτα δήλωσε ο Devon Klatell, αναπληρωτής διευθυντής στο Ίδρυμα Ροκφέλερ. «Η αίσθησή μας είναι ότι θα αποδειχτούν το ίδιο πρόθυμη να αναλάβουν δράση στον αγώνα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων», πρόσθεσε.

Η μείωση των αποβλήτων τροφίμων είναι μια καλή επένδυση και για τις εταιρείες αφού μπορεί να εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 1 δολάρια για κάθε 14 δολάρια που δαπανώνται στο φαγητό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider