Η αντιτρομοκρατική ερευνά τα κίνητρα του δράστη στο Orly

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αντιτρομοκρατική ερευνά τα κίνητρα του δράστη στο Orly

Η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία επιχειρεί να διαλευκάνει τα κίνητρα του δράστη που έπεσε νεκρός το πρωί στο αεροδρόμιο Ορλύ του Παρισιού μετά από ανεπιτυχή απόπειρα να αποσπάσει όπλο μιας στρατιωτικού.

Ο υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν και ο υπουργός Εσωτερικών Μπρούνο Λερού, με σύντομη συνέντευξη τύπου στο Ορλύ συνέδεσαν το περιστατικό του αεροδρομίου με ένα πρωινό περιστατικό πλησίον του προαστίου Στενς στο Σεν Ντενί.

Όπως εξήγησε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, τρεις αστυνομικοί σταμάτησαν στις 6.50 το πρωί ένα αυτοκίνητο για έλεγχο. Ο οδηγός παρουσίασε τα χαρτιά του, αλλά έβγαλε συγχρόνως ένα όπλο πυροβολώντας και τραυματίζοντας έναν από τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια ετράπη σε φυγή αλλάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοκίνητο, το οποίο τελικά εντοπίσθηκε στο χώρο σταθμεύσεως του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας, στην αίθουσα του Ορλύ το άτομο αυτό επιχείρησε να αρπάξει το όπλο μιας γυναίκας στρατιωτικού που περιπολούσε, ρίχνοντάς την βίαια στο έδαφος. Ωστόσο, δεν κατάφερε να της αποσπάσει το όπλο και οι συνάδελφοί της αντέδρασαν άμεσα σκοτώνοντάς τον. Το εν λόγω άτομο, το οποίο έχει ήδη ταυτοποιηθεί, ήταν 39χρονος γάλλος, ήδη γνωστός στην αστυνομία. Μετά τα γεγονότα στο Ορλύ συνελήφθησαν ο πατέρας και ο αδελφός του, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες της γαλλικής δικαιοσύνης. Η υπόθεση έχει πλέον ανατεθεί στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Μερική επαναλειτουργία του αεροδρομίου

Στο Ορλύ ολοκληρώθηκε τις πρώτες μεσημεριανές ώρες η διασφάλιση των χώρων από τις ειδικές μονάδες αποναρκοθέτησης, αλλά το αεροδρόμιο παραμένει ερμητικά κλειστό. Άλλες αστυνομικές δυνάμεις ερευνούν για το εάν υπάρχουν συνεργάτες, ελέγχοντας μεταξύ άλλων τις κασέτες από τις βιντεοκαμέρες του αεροδρομίου.

Περίπου 3.000 ταξιδιώτες έχουν οδηγηθεί σε ειδικές ζώνες ασφάλειας εκτός του αεροδρομίου. Τα αεροπλάνα που είχαν ήδη φθάσει στο Orly sud (νότια πτέρυγα) είναι ακόμα ακινητοποιημένα στους χώρους στάθμευσης με απαγόρευση εξόδου στους επιβάτες, ενώ αυτά που φθάνουν σήμερα στο Παρίσι κατευθύνονται στο Ρουασί.

Ο πρόεδρος του Ορλύ Ογκυστέν Ρομανέτ, που παρευρέθηκε στη συνέντευξη τύπου με τους δύο υπουργούς, ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετάβασή τους σήμερα στο Orly Sud. Αντίθετα γύρω στις 14.30 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε σταδιακά η λειτουργία του Orly Ouest (δυτική πτέρυγα).

Αναστάτωση προκλήθηκε στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού, όταν περίπου στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), «ένας άνδρας υφάρπαξε ένα όπλο από έναν στρατιωτικό και στη συνέχεια κατέφυγε μέσα σε ένα κατάστημα του αεροδρομίου, πριν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που αναμεταδίδουν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στο πτώμα του άνδρα που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το προηγούμενο βράδυ στη διάρκεια ρουτίνας ελέγχουν της τροχαίας βόρεια του Παρισιού είχε τραυματιστεί ένας αστυνομικός. Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ δεν είναι σαφές αν τα δύο επεισόδια συνδέονται.

Αστυνομική πηγή που επικαλείται το Reuters καθώς και τα τηλεοπτικά δίκτυα BFM και M6 μετέδωσαν ωστόσο ότι επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο. Σύμφωνα με την αστυνομική πηγή, πρόκειται για έναν ριζοσπαστικοποιημένο μουσουλμάνο ο οποίος ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Αμέσως μόλις σημειώθηκε το επεισόδιο τέθηκε σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση και οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε μερική εκκένωση του αεροδορομίου. Αν και οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για κατάσταση ομηρίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε στο Γαλλικό πρακτορείο πως ένας άνδρας σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του αεροδρόμιου λίγη ώρα αφότου άρπαξε το όπλο του στρατιωτικού.

Από το επεισόδιο καθυστέρησε η προσγείωση κι αποβίβαση πολλών πτήσεων που ήταν προγραμματισμένες για την συγκεκριμένη ώρα.

Το αεροδρόμιο του Ορλί βρίσκεται 13 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού και μέχρι την κατασκευή του Φρανς ντε Γκολ ήταν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της; πρωτεύουσας της Γαλλίας. Το αεροδρόμιο του Ορλί εξυπηρετεί τουλάχιστον 30 εκατομμύρια επιβατών ετησίως και είναι το πρώτο σε αριθμό εσωτερικών πτήσεων στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider