Σόιμπλε για Ελλάδα: Ιt´s the implementation stupid

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σόιμπλε για Ελλάδα: Ιt´s the implementation stupid

Η Ελλάδα και το ελληνικό μνημόνιο είναι μοναδικές περιπτώσεις και έχουν ειδικά προβλήματα, σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η χώρα μας θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σε ομιλία του στο συνέδριο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει στροφή από τη νομισματική στη δημοσιονομική πολιτική, υπονοώντας τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων αντί προγραμμάτων στήριξης, ενώ επανέλαβε ότι ο ίδιος στόχος υπάρχει και για άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, προκειμένου να επιστρέψουν στις αγορές και ταυτόχρονα να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θύμισε μάλιστα την περίφημη έκφρασή του «it´s the implementation stupid», ότι δηλαδή έχει σημασία η εφαρμογή των κανόνων και των μεταρρυθμίσεων αυτών.

Ο ίδιος κάλεσε τις επιχειρήσεις που θα εγκαταλείψουν το City του Λονδίνου να εγκατασταθούν στη Φρανκφούρτη. O Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όλες τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες που θα μετεγκατασταθούν λόγω του Brexit. Όσον αφορά, μάλιστα, τη διαδικασία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά έχει προσπαθήσει να εργαστεί στενά με τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά η πρωθυπουργός Τερέσα Μέι είναι αμετακίνητη από τις θέσεις της,.

Αναφερόμενος στα μνημόνια και ειδικότερα την ελληνική υπόθεση, ανέφερε ότι είναι μοναδική περίπτωση και έχει ειδικά προβλήματα, ελπίζοντας να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. Ερωτηθείς για τον κύκλο εκλογών στην Ευρώπη, ο οποίος άνοιξε χθες από την Ολλανδία, και για το πού πάει η Ευρώπη, υπογράμμισε ότι εάν δεν γίνουν αυτά που πρέπει για να βελτιωθεί η ζωή των Ευρωπαίων, θα δούμε άνοδο του λαϊκισμού. Για τη Γαλλία, πάντως, εκτίμησε ότι «οι Γάλλοι θα πάρουν στο τέλος μια λογική απόφαση».

«Ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός δεν θα επιβιώσουν στην Ευρώπη», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι η απομόνωση είναι μια λανθασμένη επιλογή. Σημείωσε πάντως ότι «η παγκοσμιοποίηση δεν λειτούργησε όπως θα θέλαμε, αλλά μπορούμε να τη διαμορφώσουμε».

Για το σκοπό αυτό, υπογράμμισε ότι χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών, ιδίως στην Αφρική, η οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί για να βοηθηθεί προς τούτο. Μάλιστα, όσον τις τρεις κορυφαίες προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας στο G20, αυτές είναι: η ενίσχυση των οικονομιών, η βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών -ιδίως στην Αφρική- και η διαμόρφωση του μοντέλου της παγκοσμιοποίησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider