Βέμπερ: Καμία χώρα δεν θα φύγει οικειοθελώς από το ευρώ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βέμπερ: Καμία χώρα δεν θα φύγει οικειοθελώς από το ευρώ

Την πεποίθησή του ότι η βιωσιμότητα της Ευρωζώνης δεν απειλείται, και καμία χώρα δεν θα θελήσει να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση, εξέφρασε ο πρώην διοικητής της Bundesbank και νυν πρόεδρος της UBS, Άξελ Βέμπερ.

Όπως τόνισε από το βήμα του Συνεδρίου του IIF για το G20 που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Φρανκφούρτη, η διάλυση του ευρώ είναι ένα «εξαιρετικά απίθανο σενάριο», παρά τις καταστροφολογίες για το αντίθετο.

«Δεν ανησυχώ για την επιβίωση της Ευρωζώνης, αλλά για τη βαθύτερη ενοποίησή της», είπε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος τραπεζίτης και εξήγησε ότι όλα τα κράτη μέλη χρειάζονται και επωφελούνται από το ευρώ, και πολύ περισσότερο η Γερμανία. Όσον αφορά στις προσπάθειες για βαθύτερη ενοποίηση, αυτές συνεχίζονται αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθούν, επισήμανε.

«Ο κερδισμένος του Brexit είναι η Νέα Υόρκη»

Σύμφωνα με τον πρώην Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφελήσει κυρίως τη Νέα Υόρκη, καθώς θα αποτελέσει τον βασικό τρόπο μετεγκατάστασης των οργανισμών και πολυεθνικών που θα εγκαταλείψουν σταδιακά το Λονδίνο.

Όπως εξήγησε, αν οι εκλογές που θα διενεργηθούν φέτος σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη αναδείξουν νικητές ή ισχυροποιήσουν τα εθνικιστικά κόμματα, οι παγκόσμιοι οργανισμοί δεν θα επιλέξουν ευρωπαϊκές πόλεις για μετεγκατάσταση μετά το Brexit.

Ο ίδιος, μάλιστα, εκτιμά ότι τα δύο χρόνια που προβλέπονται για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο δεν επαρκούν και δεν αρκούν για να διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες.

«Οι επενδυτές να έχουν εναλλακτικά σενάρια»

Ο κ. Βέμπερ εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για την έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές και συνιστά στους επενδυτές να μην επαναπαύονται στο βασικό σενάριο, αλλά να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια καθώς οι γεωπολιτικές και πολιτικές προκλήσεις που επιφυλάσσει το 2017 ενδέχεται να επιτείνουν πολύ περισσότερο τη μεταβλητότητα.

Μεγάλο «στοίχημα» για τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ίδιος θεωρεί επίσης την αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου για τον τραπεζικό κλάδο με στόχο την ενίσχυση της τραπεζικής εποπτείας. Όπως τόνισε, μάλιστα, η ανεπαρκής τραπεζική εποπτεία είναι αυτή που γεννά τις κρίσεις, ξανά και ξανά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider