Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι Ελληνοαμερικάνοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι Ελληνοαμερικάνοι

Η εβδομαδιαία εφημερίδα The National Herald, αγγλόφωνη έκδοση του Εθνικού Κήρυκα, κυκλοφόρησε πρόσφατα την ετήσια ειδική έκδοση με τους 50 πλουσιότερους Ελληνοαμερικάνους στις ΗΠΑ. Από τους 50 που φιλοξενούνται στην έκδοση οι 20 είναι δισεκατομμυριούχοι, ο πλούτος των οποίων αθροίζεται στα 46,086 δισ. δολάρια. Ας γνωρίσουμε τους 10 κορυφαίους της λίστας:



1. Τζιμ Ντέιβις, 74 ετών, 5,2 δις. δολάρια. Ο πρόεδρος της εταιρείας αθλητικών παπουτσιών New Balance είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών και γεννήθηκε στην πόλη Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης. Αγόρασε την εταιρεία το 1972 και την απογείωσε τέσσερα χρόνια αργότερα με το παπούτσι για τρέξιμο New Balance 320. Αργότερα επεκτάθηκε σε αθλητικά ρούχα και εξοπλισμό για ποδόσφαιρο και λακρός. Με έδρα τη Βοστώνη, η New Balance είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που κατασκευάζουν τα παπούτσια τους στις ΗΠΑ, κάτι που εξηγεί και τη στήριξη του Ντέιβις στον Ντόναλντ Τραμπ. Δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο των ακινήτων και των τραπεζών.

2. Οικογένεια Χασιώτη, 4,17 δισ. δολάρια. Ξεκίνησαν από γαλακτοκομικά προϊόντα στα τέλη της δεκαετίας του ’40, πρόσθεσαν παντοπωλεία στη δεκαετία του ’50 – την τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα σήμερα στις ΗΠΑ – και στη δεκαετία του ’80 αγόρασαν την πετρελαϊκή Gulf Oil, την οποία πούλησαν πέρυσι. Όλα ξεκίνησαν από τους Βασίλειο και Αφροδίτη Χασιώτη, παππού και γιαγιά του σημερινού προέδρου και CEO του Cumberland Gulf Group, Άρη Χασιώτη. Η μητέρα του, Λιλή Μπέντα (φωτογραφία), είναι η πρόεδρος του Δ,Σ, της εταιρείας.

3. Τζον Κατσιματίδης, 67 ετών, 3,4 δισ. δολάρια. Πρόεδρος και CEO της Red Apple Group με 8.000 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα 4,3 δισ. δολαρίων. Δραστηριοποιείται σε πετρελαιοειδή, ακίνητα, καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ. Έφτασε σε νηπιακή ηλικία στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης με τους γονείς του από τη Νίσυρο και με σκληρή εργασία και έξυπνες επενδύσεις αναδείχθηκε σε αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο. Το 2013 έθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, ενώ παρουσιάζει και την κυριακάτικη ραδιοφωνική εκπομπή Cats Roundtable στο σταθμό 970 AM.

4. Τομ Γκόρης (Gores), 52 ετών, 3,3 δις. δολάρια. Γεννήθηκε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης από Έλληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα, και όταν ήταν τεσσάρων ετών η οικογένειά του μετανάστευσε στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Αποφοιτώντας από το πανεπιστήμιο μαζί με τον αδελφό του Άλεκ, άρχισαν να εξαγοράζουν εταιρείες. Το 1995 ίδρυσε την επενδυτική Platinum Equity, μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ. Είναι φανατικός των σπορ και ιδιοκτήτης της ομάδας του NBA Detroit Pistons.

5. Τζον Πολ ΝτεΤζόρια, 72 ετών, 3,1 δισ. δολάρια. Ο μεγιστάνας πίσω από τα προϊόντα μαλλιών John Paul Mitchell Systems και την τεκίλα Patron χρειάστηκε να δουλέψει από τα εννιά του χρόνια πουλώντας εφημερίδες και χριστουγεννιάτικες κάρτες για να βοηθήσει τη χωρισμένη, ελληνικής καταγωγής μητέρα του. Στη συνέχεια βρέθηκε μαζί με τον αδερφό του σε ανάδοχη οικογένεια και έμπλεξε με συμμορίες πριν καταταγεί στο στρατό. Ακολούθησαν διάφορες δουλειές, από καθαριστής μέχρι πωλητής. Με ένα δάνειο 700 δολαρίων ξεκίνησε μαζί με τον κομμωτή Πολ Μίτσελ την εταιρεία John Paul Mitchell Systems και άρχισε να πουλάει τα προϊόντα της πόρτα-πόρτα, ζώντας στο αυτοκίνητό του. Η εταιρεία μεγάλωσε και ο ΝτεΤζόρια στη συνέχεια ίδρυσε την Patron Spirits, την επιχείρηση πίσω από τη γνωστή τεκίλα. Σήμερα επενδύει σε πλήθος επιχειρήσεων και έχει σημαντικό φιλανθρωπικό και περιβαλλοντικό έργο.



6. Ντιν Μητρόπουλος, 69 ετών, 2,5 δισ. δολάρια. Γεννημένος στην Ελλάδα, μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ σε ηλικία εννέα ετών. Είναι πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας εξαγορών και συγχωνεύσεων Metropoulos & Company. Τον Σεπτέμβριο του 2014 πούλησε την Pabst Brewing έναντι 750 εκατ. δολαρίων, τριπλασιάζοντας σχεδόν την επένδυση που είχε κάνει αγοράζοντάς την το 2010. Οι γιοι του Έβαν και Ντάρεν, 35 και 32 ετών, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση. Ο Ντάρεν, μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο, αγόρασε με 100 εκατ. δολάρια το θρυλικό Playboy Mansion του Χιου Χέφνερ.

7. Άλεξ Σπανός, 93 ετών, 2,4 δισ. δολάρια. Γιος Ελλήνων μεταναστών, ξεκίνησε την καριέρα του ως φούρναρης, όπως ο πατέρας του. Το 1951 αγόρασε ένα ημιφορτηγό καντίνα και άρχισε να πουλάει σάντουιτς σε εργαζόμενους στις φάρμες. Με τα κέρδη του επένδυσε σε ακίνητα και το 1960 ίδρυσε τη δική του εταιρεία. Σήμερα η εταιρεία A.G. Spanos είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές στις ΗΠΑ, έχοντας οικοδομήσει πάνω από 120.000 ακίνητα σε 19 πολιτείες. Το 2003 μεταβίβασε την εταιρεία στους γιους του Ντιν (διευθύνων σύμβουλος) και Μάικλ (πρόεδρος). Ο Άλεξ Σπανός είναι γνωστός και στον κόσμο του επαγγελματικού αμερικανικού ποδοσφαίρου ως ιδιοκτήτης της ομάδας San Diego Chargers, την οποία πλέον έχει αναλάβει ο Ντιν Σπανός.

8. Οικογένεια Τζαχάρη, 2,35 δισ. δολάρια. Ο πατριάρχης της οικογένειας, Μάικλ Τζαχάρης (φωτογραφία), απεβίωσε στις αρχές του 2016. Παιδί μεταναστών από το χωριό Αγία Παρασκευή της Λέσβου, γεννήθηκε στο Σικάγο και σπούδασε νομικά εργαζόμενος παράλληλα ως αντιπρόσωπος πωλήσεων στη φαρμακευτική Miles Laboratories. Το 1972 αγόρασε την Key Pharmaceuticals και εκατονταπλασίασε τις πωλήσεις της. Το 1988 ίδρυσε την Kos Pharmaceuticals, πρωτοπόρο στα φάρμακα για τη χοληστερίνη, και την πούλησε το 2006 για 4,2 δισ. δολάρια. Ίδρυσε επίσης την Aprisaph Parmaceuticals και την εταιρεία venture capital Vatera Healthcare Partners. Απέκτησε δύο παιδιά με τη σύζυγό του Μαίρη, η οποία συνεχίζει το πλούσιο φιλανθρωπικό και φιλελληνικό έργο.



9. Πίτερ Νίκολας, 75 ετών, 2,3 δισ. δολάρια. Είναι συνιδρυτής της εταιρείας κατασκευής ιατρικών μηχανημάτων Boston Scientific, που έγινε γνωστή για την Taxus Stent, την ενδοπρόσθεση που διατηρεί ανοικτές τις φραγμένες αρτηρίες, αλλά και για τον εμφυτεύσιμο απινιδωτή EMBLEM Subcutaneous Implantable Defibrillator. Πέρυσι αποχώρησε από την θέση του προέδρου και φέτος αναμένεται να αποσυρθεί οριστικά. Είναι από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του Πανεπιστημίου Ντιουκ, από το οποίο αποφοίτησε, και έχει πραγματοποιήσει δωρεές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.



10. Γιώργος Μάρκους, 75 ετών, 2,2 δισ. δολάρια. Γεννημένος ως Γιώργος Μουτσάνας στην Εύβοια, έφτασε στις ΗΠΑ στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Σπούδασε οικονομικά στο Σαν Φρανσίσκο και έχτισε την περιουσία του συνιδρύοντας με τον Ουίλιαμ Μίλιτσαπ την Marcus & Millichap Company, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στις ΗΠΑ. Δραστηριοποιήθηκε και στο χώρο των τραπεζών συνιδρύοντας τις Plaza Commerce Bank και Greater Bay Bancorp. Δημιούργησε επίσης τα εστιατόρια Evvia στο Πάλο Άλτο και Kokkari στο Σαν Φρανσίσκο, που θεωρούνται από τα κορυφαία για σύγχρονη ελληνική κουζίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider