Αβραμόπουλος: Χρειάζεται συνεργασία όλων των κρατών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αβραμόπουλος: Χρειάζεται συνεργασία όλων των κρατών

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε σήμερα σε Διακοινοβουλευτική συζήτηση που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αντικείμενο την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Στη συζήτηση συμμετείχαν Ευρωβουλευτές και Βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων των Κρατών Μελών. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Η μεταναστευτική κρίση μας έχει διδάξει ότι η εφαρμογή αποκλειστικά εθνικών πολιτικών δεν αποφέρει αποτελεσματικές λύσεις, και αυτό αφορά τόσο στα κράτη μέλη όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Μια κατακερματισμένη, εθνοκεντρική προσέγγιση το μόνο που κάνει είναι να υπονομεύει το Ευρωπαϊκό εγχείρημα, θέτοντας σε αμφισβήτηση ό,τι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα δεδομένο, τις Ευρωπαϊκές αξίες και τον χώρο Σένγκεν.

Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση με πραγματικό πνεύμα αλληλεγγύης και κοινής ευθύνης. Περισσότερη Ευρώπη είναι απαραίτητη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου για χρήζουν προστασίας, την αποτελεσματική εξάρθρωση και δίωξη των δικτύων διακινητών και τη βελτίωση της ικανότητάς μας για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών.

Έχουν επίσης συμφωνηθεί και εφαρμόζονται κοινές δράσεις: έχουν δημιουργηθεί hotspots, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης λειτουργούν, εντείνονται οι προσπάθειες για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών και η συνεργασία με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή τους, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων με επίκεντρο τα θύματα.

Σύμφωνα με την Europol, οι διακινητές εκμεταλλεύονται τα συστήματα ασύλου. Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων αυξάνεται, ενώ πολλά από αυτά εξαφανίζονται μετά την άφιξή τους με κίνδυνο να πέσουν θύματα εγκληματικών δικτύων διακίνησης.

Η μετεγκατάσταση συνδυάζει την αλληλεγγύη και την ευθύνη όλων των Κρατών Μελών. Αποτελεί απτή εκδήλωση των κοινών μας αξιών και πρόσκληση για περισσότερη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών σε όλα τα επίπεδα.

Η σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού των μετεγκαταστάσεων είναι επίσης απαραίτητη. Για το λόγο αυτό, απαιτείται περισσότερη προσπάθεια από όλα τα Κράτη Μέλη και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η τρίτη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου απαιτεί μια συλλογική προσέγγιση. Υφίστανται δομικές αδυναμίες στο σύστημά μας που έγιναν εμφανής λόγω της κρίσης.

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρό σύστημα ασύλου που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στη δίκαιη κατανομή των ευθυνών. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι αναγκαία όχι μόνο για την αποδοτικότητα του συστήματος, αλλά και τη διασφάλιση ισότιμης και αξιοπρεπούς μεταχείριση των αιτούντων άσυλο σε όλη την ΕΕ. Με τη μεταρρύθμιση αυτή προτείνουμε ένα σύστημα του οποίου οι διαδικασίες θα βελτιωθούν, τα δικαιώματα των αιτούντων θα διασφαλίζονται επαρκώς καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, και τα κριτήρια για τη παροχή διεθνούς προστασία θα εναρμονισθούν περαιτέρω.

Αντιμετωπίζεται επίσης το ζήτημα των δευτερογενών μετακινήσεων και των καταχρήσεων του συστήματος ασύλου.

Η επιτυχία της μεταρρύθμισης εξαρτάται από την ύπαρξη ενός μηχανισμού αλληλεγγύης. Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε την ύπαρξη ενός διορθωτικού μηχανισμού κατανομής εντός του συστήματος του Δουβλίνου. Χρειαζόμαστε ένα Δουβλίνο που θα είναι σαφές, προβλέψιμο και αποτελεσματικό.

Οι σαφέστεροι κανόνες θα επιτρέψουν την ταχεία πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου αλλά και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των δευτερογενών μετακινήσεων.

Ένα αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα με σαφείς κανόνες μπορεί να εφαρμόζεται άμεσα για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων. Επιπλέον, κάποιοι κανόνες σχετικά μετεγκατάσταση θα πρέπει να είναι υποχρεωτικοί για όλα τα Κράτη Μέλη.

Στόχος μας είναι να απομακρυνθούμε από ένα σύστημα το οποίο εξαιτίας του σχεδιασμού του ή της ελλιπούς εφαρμογής του θέτει δυσανάλογη ευθύνη σε κάποια Κράτη Μέλη και επιτρέπει ανεξέλεγκτες παράτυπες μετακινήσεις, και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα προβλέπει ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την ΕΕ.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε ένα Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επανεγκατάστασης, προσδιορίζοντας μια κοινή προσέγγιση για νόμιμες και ασφαλείς οδούς προς την ΕΕ για άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Το πλαίσιο αυτό θα μειώσει τις αποκλίσεις μεταξύ των πρακτικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη και θα ενισχύσει την παγκόσμια θέση της Ένωσης.

Με τη μεταρρύθμιση που προτείνει η Επιτροπή το σημερινό σύστημα θα γίνει πιο αποδοτικό και πιο δίκαιο. Πρέπει να επιτύχουμε πραγματική αλληλεγγύη στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της Μαλτέζικης προεδρίας για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης από όλα τα Κράτη Μέλη που θα αφορά ένα προβλέψιμο μηχανισμό αλληλεγγύης και θα εγγυάται ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα μένει μόνο του.
Το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν πιο στρατηγικό, ολιστικό και εποικοδομητικό τρόπο. Όσο πιο σύντομα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ενταχθούν στις κοινότητες που τους υποδέχονται και τις αγορές εργασίας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συνεισφορά τους για την ανάπτυξη, την ευημερία και την σταθερότητα των κοινωνιών μας.

Μπορούμε να τα επιτύχουμε όλα αυτά με το να συνεργαζόμαστε σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider