Σήμερα η πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα η πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα εκφωνήσει σήμερα την πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, όμως η ανεξαρτησία και η βραδύτητά του ενδέχεται να δυσκολέψουν τα σχέδια του ανυπόμονου προέδρου.

Όπως και οι προκάτοχοί του ο Τραμπ θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο στις 21:00 τοπική ώρα (04:00 ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδας) από το ημικύκλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου θα παραβρίσκονται επίσης οι γερουσιαστές, οι υπουργοί, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για μια ομιλία για την «Κατάσταση της Ένωσης», όμως ο στόχος της θα είναι παρόμοιος. Ο Τραμπ θα εκμεταλλευτεί την ομιλία αυτή, που θα μεταδοθεί την ώρα της μεγαλύτερης θεαματικότητας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, για να παρουσιάσει το πολιτικό και νομοθετικό έργο που σκοπεύει να επιτελέσει η κυβέρνησή του την επόμενη χρονιά, να δικαιολογήσει την προτεραιότητα που έδωσε στις αμυντικές δαπάνες και να προωθήσει τις κοινωνικές και οικονομικές του μεταρρυθμίσεις.

Όμως στον ορίζοντα διαφαίνονται διαφωνίες, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της υγείας. Στις περιφέρειές τους οι Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί δέχονται πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους, που ανησυχούν με τις ανακοινώσεις περί κατάργησης του συστήματος ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης που είχε νομοθετήσει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, γνωστού και ως Obamacare.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δεσμευθεί να καταργήσουν το Obamacare, που επέτρεψε σε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλεια, όμως δεν έχουν διευκρινίσει με τι θα το αντικαταστήσουν.

Διχασμός επικρατεί μεταξύ των πιο φιλελεύθερων Ρεπουμπλικάνων που επιθυμούν περιορισμό της κρατικής παρεμβατικότητας και των πραγματιστών που διστάζουν να καταργήσουν ένα σύστημα, το οποίο παρά τα προβλήματά του έχει βοηθήσει εκατομμύρια ψηφοφόρους τους.

Η ένταση μεταξύ του Τραμπ και των κοινοβουλευτικών των Ρεπουμπλικάνων ενδέχεται να ενταθεί όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2018.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να ενισχύσει κατά 9% τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας και να περιορίσει τον προϋπολογισμό άλλων υπουργείων.

Το γεγονός αυτό ανησυχεί πολλούς πρώην υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους --μεταξύ αυτών ο στρατηγός εν αποστρατεία Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA--, οι οποίοι ζήτησαν από τον Τραμπ να μην θυσιάσει τις δαπάνες για τη διπλωματία και τη διεθνή βοήθεια σε επιστολή τους προς το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί δεν περιμένουν τη σημερινή ομιλία για να καταγγείλουν την υποκρισία του προέδρου, ενώ έχουν δεσμευθεί να συσπειρωθούν για να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν, σε περίπτωση που υπάρξουν διαρροές από τους Ρεπουμπλικάνους, κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει ο Τραμπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider