Οι ποδοσφαιριστές είναι πιθανά «θύματα του Αλτσχάιμερ»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ποδοσφαιριστές είναι πιθανά «θύματα του Αλτσχάιμερ»

Μια πρόσφατη μελέτη συνδέει το ποδόσφαιρο με ένα νόσημα του εγκεφάλου και υποστηρίζει ότι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν πιο πολλές πιθανότητες να προσβληθούν από μία ασθένεια η οποία μπορεί να καταλήξει σε άνοια. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη στο ιατρικό περιοδικό Acta Neuropathologica.

Από τις έξι αυτοψίες που έγιναν για τις ανάγκες της έρευνας, οι τέσσερις κατέδειξαν σημάδια χρόνιας εγκεφαλικής τραυματοπάθειας, η οποία αποτελεί διαταραχή του εγκεφάλου η οποία παρατηρήθηκε παλαιότερα σε Αμερικανούς ποδοσφαιριστές και σε μποξέρ οι οποίοι είχαν δεχθεί πολλά χτυπήματα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 14 παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές (εκ των οποίων οι 13 ήταν επαγγελματίες) οι οποίοι έπαθαν άνοια και νοσηλεύτηκαν στην μεταξύ των δεκαετιών 1980-2010.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της πρακτικής του ποδοσφαίρου και της συγκεκριμένης πάθησης», εξηγεί η Dr. Έλεν Λινγκ , επικεφαλής της έρευνας από το Νευρολογικό Ινστιτούτου του University College London.

Όπως σημείωσε, υπάρχει «έντονη ανάγκη να τα αναγνωριστούν αυτοί οι κίνδυνοι» συμπληρώνοντας ότι απαιτείται μια έρευνα μεγαλύτερης κλίμακας με τη συνεργασία των επαγγελματικών οργανώσεων, της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Αγγλίας και της Fifa».

Υπάρχει σύνδεση με το Αλτσχάιμερ;

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι παλαιότεροι παίχτες, για τους οποίους η αυτοψία έδειξε ότι έπασχαν από την χρόνια εγκεφαλική τραυματοπάθεια, «χτυπήθηκαν» επίσης και από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Όμως σύμφωνα με την Dr. Λινγκ, η σύνδεση μεταξύ των δύο ασθενειών παραμένει αβέβαιη. «Είναι πιθανό να πρόκειται για ένα συνδυασμό των δύο παθήσεων η οποία προκαλεί την άνοια σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές», εκτιμά.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει αν οι βλάβες που προκλήθηκαν στον εγκέφαλο αποτελούν συνέπεια από τα χτυπήματα στο κεφάλι ή συνδέονται και με άλλους παράγοντες.

Με πληροφορίες από την Tribune de Geneve

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider