Νωρίτερα θα σχολούν κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα οι Ιάπωνες!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νωρίτερα θα σχολούν κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα οι Ιάπωνες!

Από εδώ και πέρα καθιερώνεται η «Παρασκευή της ανταμοιβής» στην Ιαπωνία!

Πρόκειται για μια εκστρατεία που υποστηρίχθηκε αρχικά από την κυβέρνηση προκειμένου να παρακινήσει τις ορδές των μισθωτών υπαλλήλων των μεγάλων ιαπωνικών εταιρειών, που εργάζονται πολλές ώρες επιπλέον του ωραρίου τους, να φεύγουν νωρίτερα από το γραφείο και να πάνε να ξοδέψουν τα χρήματά τους.

Την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα, θα είναι στο εξής δυνατό να φεύγει κανείς από τη δουλειά στις 15:00. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αποφάσισε να χαρίσει στον εαυτό του έναν απογευματινό διαλογισμό ζεν σε έναν ναό του Τόκιο.

Το πρόγραμμα έχει κατ’ αρχάς στόχο να αναζωογονήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και αναμένεται, κατά δεύτερο λόγο, να συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου που εργάζονται οι Γιαπωνέζοι, η αξία των οποίων μετράται ανάλογα με τις ώρες του μόχθου.

Οι επιχειρήσεις άρπαξαν την εμπορική ευκαιρία βάζοντας στις διαφημίσεις τους την επιγραφή «Η Παρασκευή της ανταμοιβής» και οργανώνοντας γεγονότα μάρκετινγκ όπως προσφορές για ταξίδια το Σαββατοκύριακο ή ειδικά μενού στα εστιατόρια. Ένα τρένο, μάλιστα, ναυλώθηκε ειδικά για μια εξόρμηση μερικών ωρών συνοδεία αλκοόλ.

Άλλοι προτείνουν μειώσεις για την εγγραφή σε υπηρεσίες συναντήσεων ή ακόμη για ιατρικές εξετάσεις.

Όσον αφορά τον τρόπο εργασίας, είναι ένα τεράστιο έργο που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να μεταρρυθμίσει.

Αν και η νόμιμη διάρκεια εργασίας στην Ιαπωνία είναι 40 ώρες την εβδομάδα, πολλές εταιρίες εκθέτουν τους εργαζόμενούς τους στον κίνδυνο θανάτου από υπερβολική εργασία (karoshi).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider