Για επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης κάνει λόγο η ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης κάνει λόγο η ΕΚΤ

Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μπορεί να επιταχύνεται αλλά ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει άμεσα σε περιστολή της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Με τους οικονομικούς δείκτες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα να υποδεικνύουν επιτάχυνση της ανάπτυξης, οι πολιτικοί και οι αρμόδιοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής που ανήκουν στο στρατόπεδο όσων τάσσονται υπέρ μιας πιο αυστηρής στάσης – κυρίως στη Γερμανία – ζητούν ολοένα και πιο πιεστικά από την ΕΚΤ να ανοίξει τουλάχιστον τη συζήτηση για την περιστολή των μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.

Ωστόσο, με τις εκλογές που αναμένονται φέτος την άνοιξη στην Ολλανδία και τη Γαλλία, λίγοι είναι αυτοί που έχουν ζητήσει δημοσίως να γίνουν άμεσα βήματα και η ΕΚΤ, παρόλο που οι υποψήφιοι κατά του κατεστημένου ενισχύονται δημοσκοπικά στις δύο αυτές χώρες, θέλει να αποφύγει να θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα.

«Η πορεία ανάπτυξης συνεχίζει να εξαρτάται κατά πολύ από έναν σημαντικό βαθμό διευκολυντικής πολιτικής (της ΕΚΤ)», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Πίτερ Πράετ στο Λονδίνο. «Αυτές οι οικονομίες είναι κατά βάση ακόμη ευπαθείς άρα το βασικό μήνυμα είναι η επαγρύπνηση».

«Οι πρόσφατες περιπτώσεις (πολιτικής) αβεβαιότητας αποτελούν πηγή ανησυχίες και αντιπροσωπεύουν ένα καθοδικό κίνδυνο για τις προοπτικές της οικονομίας», δήλωσε ο Πράετ.

Ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank και βασικός επικριτής του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, δήλωσε σήμερα ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη πρόσφατα περιορίστηκαν – ενώ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι αδύναμος και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης στη Γερμανία είναι κάτω του μέσου όρου.

«Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί και είναι ολοένα και περισσότερο ασφαλής», δήλωσε ο Βάιντμαν στη Φρανκφούρτη. «Οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί».

Ο Ιβ Μερς, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι, δεδομένης της ισχυρής ανάκαμψης και της αύξησης του πληθωρισμού, η ΕΚΤ αναμένεται να απαλείψει την αναφορά της στην πιθανότητα χαμηλότερων επιτοκίων – μια κίνηση που θεωρείται το πρώτο βήμα προς τη σύσφιξη της πολιτικής.

Ο Βάιντμαν δήλωσε ότι ο Μερς ορθώς πρότεινε κάτι τέτοιο, αλλά ο Γερμανός αξιωματούχος δεν ζήτησε άμεσα κάποια κίνηση, υποστηρίζοντας ότι η επεκτακτική νομισματική πολιτική είναι κατάλληλη.

Ακόμα και ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης Άρντο Χάνσον, επίσης από αυτούς που είναι υπέρ μιας αυστηρής νομισματικής πολιτικής, υποστήριξε σήμερα την ανάγκη να υπάρξουν αρκετοί ακόμα μήνες θετικών εκπλήξεων. Πρόσθεσε ότι έχει περάσει σχετικά λίγος χρόνος από τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο άρα χρειάζεται να παραμείνει συνεπής. Η ΕΚΤ παρέτεινε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων τον Δεκέμβριο έως τα τέλη του έτους, αλλά παράλληλα αποφάσισε να μειώσει το ύψος των μηνιαίων αγορών κατά ένα τέταρτο από τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider