Νετανιάχου-Τέρνμπουλ επικρίνουν τον ΟΗΕ για το Μεσανατολικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νετανιάχου-Τέρνμπουλ επικρίνουν τον ΟΗΕ για το Μεσανατολικό

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ υπερασπίστηκε έντονα το Ισραήλ, επικρίνοντας τον ΟΗΕ και δεσμευόμενος να μην υποστηρίξει ποτέ «μονόπλευρες αποφάσεις» που ζητούν τον τερματισμό της εβραϊκής εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Τέρνμπουλ υποδέχθηκε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρώτο Ισραηλινό πρωθυπουργό που επισκέπτεται την Αυστραλία, και επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στη λύση των δύο κρατών για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Παρόλα αυτά ο Αυστραλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει καμία απόφαση, όπως αυτή που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η οποία ζητούσε τον τερματισμό της εβραϊκής εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η κυβέρνησή μου δεν θα υποστηρίξει μονόπλευρες αποφάσεις που επικρίνουν το Ισραήλ, όπως αυτή που υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Καταγγέλλουμε τις εκστρατείες μποϊκοτάζ που έχουν στόχο να απονομιμοποιήσουν το εβραϊκό κράτος», τόνισε ο Τέρνμπουλ σε άρθρο του στην εφημερίδα The Australian.

«Η Αυστραλία έχει υπάρξει πρόθυμη με γενναίο τρόπο να επικρίνει την υποκρισία του ΟΗΕ περισσότερες από μία φορές», απάντησε ο Νετανιάχου.

«Ο ΟΗΕ είναι ικανός για πολλούς παραλογισμούς και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν χώρες ειλικρινείς που αντιμετωπίζουν με καθαρό βλέμμα την κατάσταση, όπως η Αυστραλία, οι οποίες συχνά τον προσγειώνουν», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Τέρνμπουλ.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι έχει δηλώσει ότι η χώρα της εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση των δύο κρατών, αν και ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επισημάνει, μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ότι είναι ανοικτός και σε άλλους τρόπους για την επίτευξη ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων.

Η λύση των δύο κρατών είναι εδώ και καιρό η βασική προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του Μεσανατολικού και η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, μέσω των δηλώσεων Τραμπ, προκάλεσε έκπληξη.

«Υποστηρίζουμε ένα αποτέλεσμα ότι οποίο θα περιλαμβάνει δύο κράτη όπου οι Ισραηλινοί, ο λαός του Ισραήλ, ο Παλαιστινιακός λαός θα μπορούν να ζουν δίπλα δίπλα, ως αποτέλεσμα των άμεσων μεταξύ τους διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο Τέρνμπουλ μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Σίδνεϊ.

Ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση προϋποθέτει την αναγνώριση από τους Παλαιστίνιους του Ισραήλ, το οποίο θα πρέπει να έχει και την ευθύνη για την ασφάλεια όλων των περιοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider