10 κροίσοι που δεν θα αφήσουν φράγκο στα παιδιά τους (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
10 κροίσοι που δεν θα αφήσουν φράγκο στα παιδιά τους (pics)

Δεν θέλουν όλοι οι ζάμπλουτοι του κόσμου να ξοδέψουν την περιουσία τους σε σπίτια, αυτοκίνητα, γιοτ και αεροπλάνα. Κάποιοι επιθυμούν να μοιράσουν τον πλούτο τους βοηθώντας τους μη προνομιούχους. Ορισμένοι από αυτούς έχουν φροντίσει ώστε να μείνει μόνο μία τελευταία επιταγή για τα έξοδα της κηδείας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις extreme φιλανθρωπίας δεν βγαίνουν όλοι κερδισμένοι – ρωτήστε και τα παιδιά μερικών από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Μπορεί να έχουν ήδη αμέτρητα εφόδια, ευκαιρίες και διασυνδέσεις για να πετύχουν στη ζωή τους, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να περιμένουν να ζήσουν μόνο από τη διαθήκη των γονιών τους.

Αλλά και πολλοί που δεν είναι φιλάνθρωποι από άποψη, διστάζουν να αφήσουν το σύνολο της περιουσίας τους στους απογόνους τους. Θα ήθελαν οι τελευταίοι να μοχθήσουν για την απόκτηση υλικών αγαθών προκειμένου να τα εκτιμήσουν περισσότερο και να μην «φάνε» απλά από τα έτοιμα. Ας γνωρίσουμε 10 κροίσους που έχουν αποφασίσει να «ρίξουν» τα παιδιά τους στη διαθήκη τους.

Μπιλ Γκέιτς. Ηλικία: 61 ετών. Περιουσία: 85,6 δισ. δολάρια.

Ο ιδρυτής της Microsoft είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά μαζί με τη σύζυγό του Μελίντα δεν έχουν σκοπό να κρατήσουν την περιουσία τους για τους ίδιους ή για τα τρία παιδιά τους. «Δεν θεώρησα ποτέ καλή ιδέα το να δώσω τα χρήματα στα παιδιά μου. Δεν θα ήταν καλό ούτε για τα ίδια, ούτε για την κοινωνία», είχε δηλώσει το 2010. Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς που ίδρυσαν το 1994 διαχειρίζεται περίπου 45 δισ. δολάρια, ενώ έχει καθιερώσει το αποκαλούμενο Giving Pledge που έχουν υπογράψει δεκάδες πλούσιοι: έναν «όρκο» να διαθέσουν πάνω από τη μισή τους περιουσία σε φιλανθρωπίες.

Ουόρεν Μπάφετ. Ηλικία: 86 ετών. Περιουσία: 75,6 δισ. δολάρια.

Ο ζάμπλουτος επενδυτής και φιλάνθρωπος έχει ορκιστεί να χαρίσει το 99% της περιουσίας του είτε κατά τη διάρκεια της ζωής του είτε όταν πεθάνει. Ήδη το 83% βρίσκεται στη διάθεση του Gates Foundation. Σε επιστολή του προς το ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς, ο Μπάφετ δεν δείχνει να θεωρεί ότι αδικεί τα παιδιά του: «Θέλω να τους δώσω αρκετά για να νιώσουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, αλλά όχι τόσα πολλά ώστε να νιώθουν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα».

Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ηλικία: 75 ετών. Περιουσία: 46,5 δισ. δολάρια.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης είναι ένας επιχειρηματίας που κάθε χρόνο δωρίζει εκατομμύρια δολάρια σε πάμπολλα ιδρύματα και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Έχει εκφράσει την επιθυμία ολόκληρη η περιουσία του να μοιραστεί, ή να αφεθεί στο ίδρυμά του. Οι δύο κόρες του πιθανότατα θα χρειαστεί να πληρώσουν τα έξοδα της κηδείας του, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει πως «ο καλύτερος οικονομικός σχεδιασμός τελειώνει με μια ακάλυπτη επιταγή στον νεκροθάφτη».

Πιερ Ομιντιάρ. Ηλικία: 49 ετών. Περιουσία: 7,9 δισ. δολάρια.

Ο ιδρυτής του eBay έγινε δισεκατομμυριούχος στα 31 του και από τότε έχει κάνει σκοπό να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε αυτούς που την έχουν ανάγκη περισσότερο από τα τρία παιδιά του. Από το 2010 έχει υπογράψει το Giving Pledge του Ιδρύματος Γκέιτς. Δίνει συνεχώς μετοχές του eBay στη φιλανθρωπική επενδυτική εταιρεία του Omidyar Network, ενώ μαζί με τη σύζυγό του Παμ είναι οι μεγαλύτεροι δωρητές στον αγώνα κατά του τράφικινγκ.



Τζίνα Ράινχαρτ. Ηλικία: 63 ετών. Περιουσία: 15,2 δισ. δολάρια.

Η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας έχει κληρονομήσει την εταιρεία της Hancock Prospecting και απέραντα κοιτάσματα σιδήρου από τον πατέρα της, Λανγκ Χάνκοκ. Ωστόσο θεωρεί ότι τα τέσσερα παιδιά της είναι δεν είναι ικανά να διαχειριστούν την οικογενειακή περιουσία. «Δεν έχουν την ικανότητα, τις δεξιότητες, την κρίση, την υπευθυνότητα, το επαγγελματικό ήθος» έχει σημειώσει σε δικαστικά έγγραφα. Κάνε παιδιά να δεις καλό...

Τεντ Τέρνερ. Ηλικία: 78 ετών. Περιουσία: 2,2 δισ. δολάρια.

Εδώ και πολλά χρόνια είναι περισσότερο γνωστός για τα χρήματα που χαρίζει, παρά για εκείνα που κερδίζει. Έχοντας δημιουργήσει την περιουσία του με τα δίκτυα CNN και TBS, την έχει χαρίσει σχεδόν όλη στο Ίδρυμα Ηνωμένων Εθνών και αλλού. Έχει πέντε παιδιά από τρεις γάμους, αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουν πολλά χρήματα από εκείνον. Το 2010 είχε δηλώσει πως όταν πεθάνει θέλει να έχει μόνο όσα χρήματα χρειάζονται για τα έξοδα της κηδείας.

Τζορτζ Λούκας. Ηλικία: 72 ετών. Περιουσία: 5,3 δισ. δολάρια.

Και ο δημιουργός του «Star Wars» είναι από εκείνους που έχουν υπογράψει το Giving Pledge του Ιδρύματος Γκέιτς το 2010, σημειώνοντας σε επιστολή του ότι «προσφέρω το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας μου στη βελτίωση της εκπαίδευσης». Δύο χρόνια μετά, όταν εισέπραξε 4 δισ. δολάρια για την πώληση της Lucasfilm στη Disney, δήλωσε ότι και αυτά θα διατεθούν για τον ίδιο σκοπό – αντί να δώσει π.χ από ένα δισεκατομμύριο στα τέσσερα παιδιά του.

Άντριου Λόιντ Γουέμπερ. Ηλικία: 69 ετών. Περιουσία: 1,2 δισ. δολάρια.

Ο διάσημος θεατρικός συνθέτης επιθυμεί να διαθέσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια της περιουσίας του στη διδασκαλία των τεχνών. Ερωτώμενος στο παρελθόν σχετικά με τη διαθήκη του, είχε δηλώσει ότι «δεν θα την κάνω για να αφήσω πίσω μου ένα σωρό πλούσια παιδιά και εγγόνια. Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα που ενθαρρύνουν την εκμάθηση τεχνών». Κάτι θα μείνει, πάντως, και για τα πέντε παιδιά του από τρεις γάμους.

Τζάκι Τσαν. Ηλικία: 62 ετών. Περιουσία: 395 εκατ. δολάρια.

Ο σταρ ταινιών δράσης από το Χονγκ Κονγκ είναι ένας ικανότατος επιχειρηματίας, που από το 2011 έχει ανακοινώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του θα διατεθεί σε φιλανθρωπίες και ότι ο γιος του, Τζέισι, θα πρέπει να δουλέψει για τα προς το ζην. «Αν είναι ικανός, θα κάνει δική του περιουσία. Αν όχι, απλά θα χαραμίσει τη δική μου», έχει δηλώσει ο ηθοποιός, που έχει επίσης αποκαλύψει ότι μετάνοιωσε που δεν έστειλε ποτέ τον γιο του στο στρατό, «για να διαμορφώσει χαρακτήρα». Άλλη μία οικογένεια με «θέματα»...

Τζιν Σίμονς. Ηλικία: 67 ετών. Περιουσία: 300 εκατ. δολάρια.

Ο μπασίστας των Kiss είναι ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος. Γεννημένος στο Ισραήλ, μετακόμισε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης με τη μητέρα του και ξεκίνησε ένα συγκρότημα που έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατ. άλμπουμ σε όλο τον κόσμο. Για τα παιδιά του, Νικ και Σόφι, έχει δηλώσει τα εξής: «δεν θα πλουτίσουν ποτέ από τα δικά μου λεφτά. Θέλω κάθε χρόνο να αναγκάζονται να σηκώνονται από το κρεβάτι και να βγαίνουν έξω να δουλεύουν, και να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider