Τα δεδομένα του αυτοκινήτου σας θα κοστίζουν πιο ακριβά απ' το ίδιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα δεδομένα του αυτοκινήτου σας θα κοστίζουν πιο ακριβά απ' το ίδιο

Το πιο πολύτιμο αξεσουάρ του μελλοντικού αυτοκινήτου είναι κάτι που δεν θα δείτε ποτέ. Δεν είναι η μηχανή ούτε ο αστραφτερός σκελετός ούτε φυσικά οι γυαλιστερές ζάντες. Τα λεφτά είναι στα δεδομένα των αυτοκινήτων.

Μπορεί οι άνθρωποι του παρελθόντος να έβγαλαν περιουσίες πουλώντας αυτοκίνητα και φορτηγά, μπορεί επίσης το αυτοκίνητο να αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς το πιο ακριβό πράγμα που αγοράζουμε μετά από ένα ακίνητο, όμως οι ειδικοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως ήρθε η ώρα αυτός ο κανόνας να αντιστραφεί.

Όπως σημειώνουν η αξία των οχημάτων στο μέλλον θα ωχριά μπροστά στον πλούτο που θα φέρουν τα δεδομένα που συλλέγουν. «Τα δεδομένα είναι το χρήμα της ψηφιακής εποχής» ανέφερε ο Jim Barbaresso, ο οποίος ηγείται του Ψηφιακού Συστήματος Μετακίνησης της HTNB. «Τα δεδομένα των αυτοκινήτων θα προκαλέσουν πυρετό στους επίδοξους χρυσοθήρες».

Ο λόγος είναι απλός: όλο και περισσότερα αυτοκίνητα έχουν αισθητήρες και κάμερες για να βελτιώσουν τις αποδόσεις και να καταγράφουν τον περιβάλλοντα χώρο τους. Για παράδειγμα ένας αισθητήρας είναι ένας ασφαλής τρόπος για να ενημερωθεί ο οδηγός για την περίπτωση που η μηχανή παρουσιάζει κάποια βλάβη και χρειάζεται αλλαγή. Μια κάμερα στο πίσω μέρος του οχήματος επίσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρκάρει με ασφάλεια κάποιος, αφού υπολογίζει ακριβώς την απόσταση από περαστικούς και άλλα παρκαρισμένα.

Αυτά ακριβώς τα εξαρτήματα όμως συλλέγουν δεδομένα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε χρήμα, όπως συνέβη για παράδειγμα στην περίπτωση του Facebook και του Google.

Όταν μάλιστα περάσουμε στην εποχή των αυτοοδηγούμενων οχημάτων η αξία των δεδομένων θα πολλαπλασιαστεί. Σύμφωνα με τον Tom Coughlin, ιδρυτή των Coughlin Associates, ένα αυτοοδηγούμενο όχημα μπορεί να παράγει ένα gigabyte δεδομένα το λεπτό. Για να γίνει αντιληπτό κάτι τέτοιο μια διαδρομή 30 λεπτών θα μπορούσε να παράγει δεδομένα ικανά να γεμίσουν την μνήμη ενός παραδοσιακού iPhone.

«Συλλέγοντας τα δεδομένα των αυτοκινήτων, μπορείς να ψηφιοποιήσεις τον δημόσιο χώρο κι από αυτό απορρέουν με τη σειρά τους πολλά οφέλη»

Μάλιστα κάποιες χρήσεις ήδη έχουν εμπορευματοποιηθεί, σύμφωνα με τον Ben Volkow, Ceo της Otonomo, startup με έδρα το Ισραήλ που πουλά δεδομένα που συλλέγει από αυτοκίνητα. Τέτοιου είδους δεδομένα χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να αναπτύξουν εφαρμογές για parking.

Όσο τα δεδομένα εμπλουτίζονται τόσο πιο κερδοφόρα θα αποδεικνύονται. Σύμφωνα με την Volkow μέχρι το 2020 οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι ικανές να βγάλουν περισσότερα λεφτά πουλώντας τα δεδομένα που συλλέγουν από τα αυτοκίνητα από ότι πουλώντας τα ίδια τα αυτοκίνητα.

Ο μεγαλύτερος στόχος δε της συλλογής τέτοιου είδους δεδομένων είναι η δημιουργία ασφαλών αυτοοδηγούμενων οχημάτων. Η μετακίνηση με ασφάλεια άλλωστε θα συμβάλει στο να μειωθούν τα τροχαία και κατά συνέπεια θα εξασφαλίσει κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από τα ασφάλιστρά και τις αποζημιώσεις που δαπανώνται εξαιτίας τους, το οποίο στην περίπτωση της Αμερικής υπολογίζεται στα 242 δισ. δολάρια ετησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider