Θα «λιώσουμε» το 2016 - Θερμότερο έτος όλων των εποχών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θα «λιώσουμε» το 2016 - Θερμότερο έτος όλων των εποχών

Στα υψηλότερα επίπεδα από καταβολής… μετεωρολόγων αναμένεται να εκτιναχθεί η θερμοκρασία του πλανήτη το 2016, με τη «βοήθεια» της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου El Niño.

Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των ειδικών, θα πρόκειται για το τρίτο συνεχές έτος που καταρρίπτεται το ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας του πλανήτη.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, η παγκόσμια θερμοκρασία το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί 1,14 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από τα προ βιομηχανικής εποχής επίπεδα. «Η βασική αιτία ανόδου της θερμοκρασίας είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του El Niño είναι το κερασάκι στην τούρτα», εξηγεί ο δρ. Adam Scaife.

Το El Niño είναι μένα φυσικό κυκλικό φαινόμενο ανόδου της θερμοκρασίας που παρατηρείται στον Ειρηνικό Ωκεανό και επηρεάζει την παγκόσμια θερμοκρασία. Φέτος, παρατηρείται το πιο έντονο φαινόμενο από το 1998 αλλά οι επιπτώσεις του αργούν να φανούν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τα τελευταία δύο χρόνια, κύματα καύσωνα «σαρώνουν» την Κίνα, τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή και τμήματα της Νότιας Αμερικής. Οι πλημμύρες που έπληξαν φέτος τη βόρεια Βρετανία εκτιμάται ότι οφείλονται κατά 40% στην κλιματική αλλαγή.

Αν και οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν ως αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται περισσότερη θερμότητα στη Γη, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα, υποδεικνύοντας μια «παύση» στην κλιματική αλλαγή.

Στην πραγματικότητα, όμως, η κλιματική αλλαγή κάθε άλλο παρά έχει «παύσει». Εξαιτίας των φυσικών κλιματική κύκλων, η θερμότητα παγιδέυεται στη θάλασσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, η περίοδος «χάριτος» της κλιματικής αλλαγής έληξε και ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Το μόνο που μπορεί να βάλει «φρένο» στην ανοδική πορεία της θερμοκρασίας είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η ιστορική συμφωνία που πέτυχαν οι ηγέτες 195 κρατών στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι. Αυτό που αποφάσισαν τα κράτη είναι να μην επιτρέψουν αύξηση της θερμοκρασίας μεγαλύτερη των 2 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικής εποχής επίπεδα και, ιδανικά, έως τους 1,5 βαθμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider