Και όμως το παραδοσιακό βιβλίο αντέχει ακόμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και όμως το παραδοσιακό βιβλίο αντέχει ακόμα

Με την έλευση των e-readers όπως το Amazon Kindle πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για τον θάνατο του βιβλίου από χαρτί και προέβλεψαν την επέλαση των e-books. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι, καθώς το «παραδοσιακό» βιβλίο έχει δείξει ότι αντιστέκεται και αρνείται να «πεθάνει».

Μάλιστα, οι πωλήσεις βιβλίων στις ΗΠΑ αυξάνονται αδιάκοπα τα τελευταία τρία χρόνια με μεγάλο κερδισμένο τον –έτσι και αλλιώς– μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο του κόσμου, τον Penguin Random House. Το 2015 οι πωλήσεις του εκδοτικού οίκου παγκοσμίως έφτασαν τα 3,7 δισ. ευρώ από 2,7 δισ. ευρώ το 2013. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ισχυρή παρουσία της Penguin σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ινδία και βέβαια σε βιβλία που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία όπως το «Κορίτσι του τρένου» της Paula Hawkins και το «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» της E L James. Τα κέρδη του εκδοτικού το 2015 αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% από τα κέρδη του 2014 φτάνοντας τα 557 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς βιβλίου από την αλλαγή της χιλιετίας έως και σήμερα υπάρχει σημαντικός λόγος ανησυχίας. Κυρίως λόγω των ψηφιακών τίτλων, των audiobooks και της αυτοέκδοσης που έχει γίνει πιο εύκολη λόγω του διαδικτύου. Ωστόσο, τα βιβλία ακόμα παράγουν κέρδη ειδικά για τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους που χρησιμοποιούν οικονομίες κλίμακας για να βγάλουν στην κυκλοφορία βιβλία που γίνονται bestsellers. O Penguin Random House που έχει υπό την ιδιοκτησία του 250 εκδοτικούς οίκους ανά τον κόσμο κυκλοφόρησε πέρσι τα 5 από τα 10 βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ.

«Η αγορά βιβλίου είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είχε προβλεφθεί πριν από πέντε χρόνια», σχολιάζει στο Bloomberg ο αναλυτής της Liberum Capital Ian Whittaker.

Τα e-books παραμένουν ένα μικρό κομμάτι της συνολικής αγοράς. Σύμφωνα με την PwC οι παγκόσμιες πωλήσεις e-books θα αποτελούν λιγότερο από το ένα τέταρτο της βιομηχανίας μέχρι το 2020, αν και τα ετήσια έσοδα από τα «παραδοσιακά» βιβλία θα παραμείνουν ουσιαστικά αμετάβλητα τα επόμενα χρόνια στα 46 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, ήδη στις ΗΠΑ παρατηρείται πτώση της αγοράς των e-books καθώς η τιμή τους αυξάνεται. Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων υποχώρησαν κατά 20% το πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις βιβλίων με μαλακό και σκληρό εξώφυλλο –πάντα στις ΗΠΑ– αυξήθηκαν κατά 4,8% στα 2 δισ. δολάρια.

H Seema Shah, αναλύτρια του Bloomberg Intelligence προβλέπει ότι οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν καθώς οι καταναλωτές για άλλη μια φορά αναζητούν την ευκολία και την άνεση που μόνο το να ανοίγεις ένα βιβλίο και να διαβάζεις μπορεί να προσφέρει.

Τα πάντα βέβαια εξαρτώνται από το είδος του βιβλίου. Η τεχνολογία έχει καταστήσει βιβλία όπως εγκυκλοπαίδειες, άτλαντες και λεξικά ουσιαστικά άχρηστα καθώς οι πληροφορίες που δίνουν βρίσκονται πλέον ελεύθερα στο διαδίκτυο. Ωστόσο άλλα βιβλία όπως τα παιδικά βιβλία και τα λευκώματα που είναι δύσκολο να ψηφιοποιηθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider