Τζέιμς Σταυρίδης: O Trump θα κατανοήσει την ελληνική κρίση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζέιμς Σταυρίδης: O Trump θα κατανοήσει την ελληνική κρίση

Για τις διαπραγματευτικές ικανότητες και την κατανόηση που αναμένεται να δείξει στην ελληνική κρίση χρέους αναφέρθηκε ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Ο κ. Σταυρίδης παραλίγο να είναι υπουργός Εξωτερικών ή επικεφαλής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών του Donald Trump, συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο πριν από μερικές βδομάδες και συζήτησαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, ως επιχειρηματίας, ο Trump κατανοεί πολύ καλά τα θέματα χρέους και απομείωσής του, πτωχεύσεων, διεθνών αγορών, όπως και την ανάγκη να παρέχονται διευκολύνσεις για την έξοδο από δύσκολες καταστάσεις. Είναι από τη φύση του διαπραγματευτής και πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσει με κατανόηση την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Όσον αφορά στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, ο Σταυρίδης εκτιμά ότι η Τουρκία θα είναι μια πρόκληση για τις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Erdogan συνεχίζει να εδραιώνει την εξουσία του και να εκδιώχνει πολλούς φιλοδυτικούς αξιωματούχους, δικαστές και δημοσιογράφους από την εργασία τους, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Οι ΗΠΑ θα βρεθούν ενώπιον δύσκολων επιλογών, προσθέτει.

Ερωτηθείς για την προεδρία Obama, τονίζει ότι στην εξωτερική πολιτική, το άνοιγμα προς την Κούβα και η διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις επιτυχίες. Η καταστροφή στη Συρία και η αποσύνθεση της σχέσης με τη Ρωσία εντάσσονται στις αποτυχίες. Αρα, η αποτίμηση έχει και θετικά και αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική, είναι θετικό το γεγονός ότι η οικονομία ανέκαμψε από την παγκόσμια κρίση του 2008, παρότι δεν τα απολαμβάνουν ισότιμα όλοι τα οφέλη. Στα αρνητικά, το γεγονός ότι οι φυλετικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο. Κι εδώ οι επιδόσεις είναι ανάμεικτες. «Αλλά θα θυμόμαστε τον πρόεδρο Obama ως έναν άνθρωπο με μεγάλη αξιοπρέπεια, εξαιρετική ευφυΐα, που ασπάζεται ειλικρινά τις οικογενειακές αξίες, και αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι λίγα για την υστεροφημία κάποιου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider