Stiglitz: Καταδικασμένη σε αποτυχία η πολιτική του Trump

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Stiglitz: Καταδικασμένη σε αποτυχία η πολιτική του Trump

Καταδικασμένη σε αποτυχία χαρακτηρίζει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Joseph Stiglitz, την οικονομική πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.

Ο Trump απειλεί να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές, ενώ έχει αναφερθεί και στην προοπτική ενός «εμπορικού πολέμου» με χώρες όπως η Κίνα ή το Μεξικό.

«Αυτό δεν θα πετύχει, είμαι βέβαιος» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός οικονομολόγος στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις απειλές που εκτόξευσε ο μεγιστάνας περί αύξησης των δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα, ιδίως τα αυτοκίνητα.

«Δεν κατανοεί πραγματικά ότι αυτές οι μακροοικονομικές του πολιτικές θα οδηγήσουν σε μια επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος. Ασφαλώς μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας ασκώντας συνεχείς πιέσεις στις επιχειρήσεις όμως από μακροοικονομική άποψη, δεν θα επιτύχει» διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Με αυτά τα μέτρα, ο Stiglitz διερωτήθηκε αν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ «επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο» υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ κάνουν εξαγωγές προς χώρες όπως η Κίνα ή το Μεξικό, όμως επίσης προς τη Γερμανία, τις αυτοκινητοβιομηχανίες της οποίας απείλησε επίσης με την επιβολή σκληρών δασμών.

«Ακόμα και οι στενότεροι σύμβουλοί του δεν το γνωρίζουν» συμπλήρωσε με σκωπτική διάθεση, επισημαίνοντας ότι αναμένει την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τrump «για να δει τι θα φέρει αυτό το νέο θέαμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider