Φαβορί ο Tajani για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φαβορί ο Tajani για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου

Σκληρό πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωβουλή, με φόντο την εκλογή του προέδρου της, μιας και η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές που είχαν συνομολογήσει ο Manfred Weber (ΕΛΚ) και ο Martin Schulz (ΕΣΚ), ώστε να εκλεγεί ο δεύτερος για τα πρώτα δυόμιση χρόνια έσπασε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συμφωνία για κοινό υποψήφιο.

Η έκπληξη όμως έγινε στο παρά πέντε, με τον φιλελεύθερο Guy Verhofstadt να αποσύρεται από την κούρσα και τους Φιλελεύθερους να στηρίζουν τον υποψήφιο του ΕΛΚ Antonio Tajani.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου κατέρχονται με ξεχωριστό υποψήφιο και από ένα καλό επιχείρημα, γιατί να πάρει το καθένα την προεδρία: το μεν ΕΛΚ ψήφισε τον Tajani, άλλοτε υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας και «πουλέν» του Silvio Berlusconi, με τη συλλογιστική πως θα μπορούσε να πάρει ψήφους και από τη συντηρητική πτέρυγα, εκτός του ΕΛΚ. Οι Κεντροδεξιοί ισχυρίζονται πως, με βάση την παλιά συμφωνία Weber -Schulz, είναι η σειρά τους να αναλάβουν την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου για την υπολειπόμενη θητεία του.

Από την άλλη, οι Σοσιαλιστές κατεβάζουν τον επίσης Ιταλό Gianni Pittella, ο οποίος έχει σταθεί πολλάκις αλληλέγγυος στην ελληνική κυβέρνηση. Από τη μεριά τους, οι Σοσιαλιστές ισχυρίζονται πως, με δεδομένο ότι ο Jean-Claude Juncker και ο Donald Tusk παραμένουν επικεφαλής της Κομισιόν και του Συμβουλίου αντίστοιχα και προέρχονται από το ΕΛΚ, τότε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής θα πρέπει να προέρχεται από τη δική τους φράξια, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία στην κατανομή της εξουσίας.

Με αυτά τα δεδομένα, στην αρχή κανείς εκ των Pittella και Tajani δεν φαινόταν να έχει σοβαρό προβάδισμα για επικράτηση στους πρώτους γύρους, μιας και δεν έβγαιναν οι αριθμοί. Πλην όμως, μετά τη συμφωνία ΕΛΚ-Φιλελεύθερων να στηριχθεί ο Tajani και να αποσυρθεί ο Φερχόφσταντ, τα δεδομένα αλλάζουν υπέρ του ΕΛΚ. Ο Verhofstadt, θεωρήθηκε πως θα μπορούσε να μπει σφήνα και να συγκεράσει τις διαφορές, πλην όμως, φέρεται να έκανε μυστική συμφωνία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo προκειμένου οι ευρωβουλευτές του να ψηφίσουν υπέρ του, με αντάλλαγμα την είσοδο του κόμματος στο ALDE. Μόλις η εν λόγω μεθόδευση έγινε κατανοητή, κατέπεσε εκ των έσω, λόγω και των ισχυρών αντιδράσεων των Φιλελεύθερων από τις σκανδιναβικές χώρες, με αποτέλεσμα το deal να παγώσει και η δυναμική του Verhofstadt να ανακοπεί εν τη γενέσει της. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο πως δεν θα εκλεγόταν, ο κ. Φερχόφσταντ συμφώνησε με τον Weber στη στήριξη του άλλοτε εκπροσώπου Τύπου του Berlusconi και επιτρόπου Μεταφορών.

Η διαδικασία και οι συσχετισμοί

Ακόμα πάντως και μετά τη συμφωνία ΕΛΚ-Φιλελεύθερων, κανείς εκ των υποψηφίων δεν φαίνεται πως έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, οπότε ο τέταρτος γύρος φαντάζει πιθανός. Η διαδικασία έχει ως εξής: στις 9 το πρωί, τοπική ώρα, ξεκινούν οι παρουσιάσεις των υποψηφίων και στη συνέχεια θα λάβει χώρα η πρώτη ψηφοφορία. Κατά την πρώτη ψηφοφορία, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, προκειμένου να προκύψει νικητής (50%+1). Ο ίδιος πήχυς ισχύει και για τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία, το αποτέλεσμα των οποίων θα γίνει γνωστό περίπου στις 15:00 και στις 19:00 τοπική ώρα. Πριν από τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία, υποψήφιοι μπορούν να προστεθούν ή να αποσυρθούν. Σε περίπτωση που η διαδικασία οδηγηθεί σε τέταρτο γύρο, τότε νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα έχει την απλή πλειοψηφία, ενώ στο ακραίο σενάριο της ισοπαλίας, νικητής αναδεικνύεται ο γηραιότερος υποψήφιος, εν προκειμένω ο Ταγιάνι, αν φτάσει να αναμετράται ως το τέλος με τον Πιτέλα.

Με βάση την τρέχουσα κοινοβουλευτική δύναμη, το ΕΛΚ έχει 219 ευρωβουλευτές, οι Σοσιαλιστές, 191, οι Ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών 72, οι Φιλελεύθεροι 68, η Ευρωπαϊκή Αριστερά 52, οι Πράσινοι 50, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας 47, ενώ υπάρχουν και 52 μη εγγεγραμμένοι ευρωβουλευτές. Έτσι, το σύνολο διαμορφώνεται στους 751 ευρωβουλευτές, επομένως η απόλυτη πλειοψηφία ανέρχεται στις 376 ψήφους, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί, χωρίς τη συμφωνία δύο τουλάχιστον κομμάτων, με βάση τους τρέχοντες συσχετισμούς. Ακόμα και τώρα, πάντως, μετά τη συμφωνία ΕΛΚ-Φιλελεύθερων, το όριο των 376 δεν επιτυγχάνεται πριν τον τέταρτο γύρο και αρκετοί περιμένουν να δουν πώς θα «σπάσουν» οι περίπου 100 ψήφοι των ευρωσκεπτικιστών.

Τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα;

Όσον αφορά την Ελλάδα, θεωρητικά, η κυβέρνηση θα προτιμούσε επικράτηση των Σοσιαλιστών σε μια μονομαχία με το ΕΛΚ. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο κατώφλι του ΕΣΚ, του οποίου τις συνεδριάσεις παρακολουθεί ως παρατηρητής, με αρκετούς Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες να εκτιμούν πως η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μια καλή ευκαιρία επανασύνδεση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με την κοινωνική της βάση, αλλά και για την ανάκτηση του πολιτικού της κύρους. Βέβαια, το περιθώριο παρεμβάσεων του Ευρωκοινοβουλίου είναι περιορισμένο στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, ενώ και κατά το παρελθόν ο δίαυλος επικοινωνίας του Μαξίμου με τον Μάρτιν Σούλτς δεν έφερε θεαματικά αποτελέσματα στην πράξη. Πάντως, ο κ. Ταγιάνι που φέρεται να έχει προβάδισμα, θεωρείται φιλικά διακείμενος προς τη χώρα μας, αν και δεν έχει εμπλακεί ποτέ ενεργά στις ελληνικές υποθέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider