Στα χέρια της αστυνομίας ο τζιχαντιστής του Reina

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα χέρια της αστυνομίας ο τζιχαντιστής του Reina

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης αποκάλυψε ότι ο Abdulkadir Masharipov ομολόγησε την αιματηρή επίθεση στο κλαμπ Reina την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ ο Vasip Sahin, υποστήριξε ότι ο δράστης είχε μπει στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2016.

Ο Masharipov, σύμφωνα με τον Sahin, ήταν καλά μορφωμένος, μιλούσε τέσσερις ξένες γλώσσες, έχει γεννηθεί στο Ουζμπεκιστάν και είχε εισέλθει παρανόμως στην Τουρκία, ενώ είχε εκπαιδευθεί στο Αφγανιστάν.

Συνελήφθη στο σπίτι φίλου του

Ο Masharipov εντοπίστηκε και συνελήφθη από τις Αρχές στο σπίτι ενός φίλου του, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το κλαμπ Reina.

Ο δράστης της επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, βρέθηκε μαζί με τον τετράχρονο γιο του σε ένα διαμέρισμα στην συνοικία Esenyurt της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Masharipov παραδέχθηκε ότι ήταν εκείνος που είχε διαφύγει από τη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα, σε συγκρότημα κατοικιών, μαζί με τον 4χρονο γιο του.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή, αλλά εκείνος κατάφερε να διαφύγει, λίγο πριν την εισβολή στις κατοικίες, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν δεκάδες άτομα.

Μαζί του συνελήφθησαν άλλα τέσσερα άτομα, τρεις γυναίκες και ένας άνδρας με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι οι γυναίκες ήταν από τη Σομαλία, τη Σενεγάλη και την Αίγυπτο ενώ ο άνδρας ήταν από το Κιργιστάν. Κατά πληροφορίες του πρακτορείου Ανατολού η εκτίμηση της αστυνομίας ήταν ότι τις τρεις γυναίκες τις χρησιμοποιούσε ο Ουζμπέκος τρομοκράτης προκειμένου να τον προμηθεύουν τα απαραίτητα αλλά και να μην τραβάνε την προσοχή όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αρχικά υπήρξε σύγχυση ως προς την ταυτότητα του δράστη με δημοσιεύματα να αναφέρουν αρχικά ότι ήταν Κιργίζιος και στη συνέχεια Ουιγούρος από την Κίνα. Ο δράστης τελικά Ουζμπέκος τζιχαντιστής και μέλος του ISIS.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στους κόλπους της οργάνωσης ο δράστης είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Ebu Mohammed Khorasani. Ο δράστης είχε εισβάλει στο νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης μόλις 75 λεπτά μετά την έλευση του 2017 και άνοιξε πυρ αδιακρίτως σκοτώνοντας 27 ξένους και 12 Τούρκους που διασκέδαζαν στο κλαμπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider