Moscovici σε Trump: Φαντασίωση η μεταδοτικότητα του Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moscovici σε Trump: Φαντασίωση η μεταδοτικότητα του Brexit

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici αμφιβάλλει για την δυνατότητα ταχείας κατάληξης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, επιθυμία για την συνομολόγηση της οποίας εξέφρασε ο Donald Trump προς μεγάλη χαρά του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Borris Johnson, ενώ χαρακτηρίζει «φαντασίωση» την εκτίμηση του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Pierre Moscovici κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

«Η κα. May δεν έχει καν ακόμη επικαλεσθεί το άρθρο 50 που ξεκινά την διαπραγματευτική διαδικασία», και «γνωρίζετε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν δύο χρόνια», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ διάστημα, «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού γνωρίζετε ότι η διαπραγμάτευσή της ανήκει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η εμπορική πολιτική είναι μία πολιτική που έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε.

Ο Pierre Moscovici διευκρίνισε επίσης ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ «υπό σκληρούς όρους», θα χρειασθεί ένα επιπλέον χρονικό διάστημα ώστε μία τέτοια συμφωνία να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στη συνέντευξή του στην Bild και στους Times ότι το Brexit θα είναι «επιτυχία» και ανακοίνωσε την επιθυμία του για γρήγορη υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, προς μεγάλη χαρά του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Borris Johnson που μίλησε σήμερα για μία «πολύ καλή είδηση».

Σχετικά με την προοπτική το Brexit να ανοίξει το δρόμο και άλλων χωρών προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι το κόστος της βρετανικής εξόδου θα είναι τόσο μεγάλο που θα αποτρέψει άλλες χώρες να ακολουθήσουν.

«Δεν ανησυχώ, πιστεύω ότι η ιδέα αυτή ότι το Brexit θα είναι μεταδοτικό είναι φαντασίωση. Κακή φαντασίωση», είπε.

«Το Brexit δεν είναι κάτι καλό», είπε προειδοποιώντας ότι τα σχόλια του Trump υπέρ της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αποτελούν και το καλύτερο ξεκίνημα για τη διατλαντική σχέση.

Η καλύτερη απάντηση της Ευρώπης μέχρι την ορκωμοσία θα είναι να τηρήσει στάση αναμονής και να παρατηρήσει ποια θα είναι τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Trump για την επιβολή δασμών επί των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στα εισαγόμενα από εργοστάσια του Μεξικού στις ΗΠΑ αυτοκίνητα, ο Pierre Moscovici απάντησε: «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, σε εγρήγορση και όταν έρθει η ώρα να αντιδράσουμε, εάν επιβεβαιωθεί κάποια συγκεκριμένη τάση».

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι αφελής και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει», προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider