Συμμετοχή των ΥΠΕΞ στην πολυμερή προδιαγράφει ο Eide

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμμετοχή των ΥΠΕΞ στην πολυμερή προδιαγράφει ο Eide

Έντονες είναι οι διεργασίες στη Γενεύη για το Κυπριακό, με μια νέα διαρροή, αυτή τη φορά χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς, να δημιουργεί προβλήματα και αναταραχή. Πάντως, οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Akinci ετοιμάζονται να συναντηθούν εκ νέου κατ’ ιδίαν το απόγευμα, προκειμένου να συζητήσουν εκκρεμότητες για θέματα διακυβέρνησης και οικονομίας, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζεται η συζήτηση για το εδαφικό και η ανταλλαγή χαρτών που είναι και το κλειδί για τη διενέργεια της πολυμερούς.

Με βάση πληροφορίες από τη Γενεύη, η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι κατάθεση χάρτη, ο οποίος θα είναι στο 28,2% (το τμήμα υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση), που είναι κατά μισό τοις εκατόν μικρότερο από το σχέδιο Ανάν. Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων - τα χωριά Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα, ώστε τα χωριά αυτά να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση, 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τ/κ διοίκηση.

Όπως και να έχει, η ελληνοκυπριακή πρόταση για τον χάρτη διέρρευσε νωρίτερα και μάλιστα με φωτογραφική αποτύπωση, πράγμα που δημιουργεί πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές της ελληνοκυπριακής πλευράς βλέπουν πίσω από τη διαρροή μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο ενημερώθηκε για την πρόταση (το Εθνικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Κυπριακής Βουλής). Μάλιστα, με αφορμή αυτές τις νέες διαρροές, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε έκκληση στους εκπροσώπους του Τύπου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε όποιους «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας», με αφορμή αυτές ακριβώς τις διαρροές.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά συνομιλεί σε κλίμα εμπάθειας με την ε/κ πλευρά», αναφέρει επίσης ο «βουλευτής» του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Ζεκί Τσελέρ στην Καθημερινή της Κύπρου. «Μαθαίνουμε ότι διαρρέουν πληροφορίες από κάποιους κύκλους της ε/κ πλευράς. Αυτή είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη», τονίζει ο κ. Τσελέρ.

Πάντως, από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Espen Barth Eide επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας πως ο χάρτης που είδε το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προοπτική κατάθεσης κοινού χάρτη από τις δύο πλευρές αύριο. «Μην περιμένετε ότι θα επιστρέψουμε στην Κύπρο με συνολική λύση. Χρειάζεται δουλειά μέχρι να πλησιάσουμε στο συνολικό πακέτο λύσης». Ο κ. Eide υπογράμμισε πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, λόγω της βούλησης των δύο ηγετών, Αναστασιάδη και Acinzi και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως η πολυμερής διάσκεψη δεν θα γίνει σε ανώτερο επίπεδο, δηλώνοντας ευτυχής για την παρουσία των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου στη Γενεύη. Ακόμα, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου κρατά στάση αναμονής, αν και διαφαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι στην Αθήνα και θα παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τη διαδικασία, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς από απόψε θα βρίσκεται στη Γενεύη. Υπενθυμίζεται, παράλληλα, πως στην εναρκτήρια δεξίωση της πολυμερούς έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο άλλωστε έχει και την αρμοδιότητα για την τελική κύρωση της όποιας λύσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider