CES 2017: Τι θα δούμε στη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
CES 2017: Τι θα δούμε στη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας

Νέος χρόνος, νέες τεχνολογίες, νέα gadgets. Το Consumer Electronics Show του Λας Βέγκας, η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας παγκοσμίως, γιορτάζει φέτος τα 50 του χρόνια. Και μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες του χώρου, μαζί με πολλές – περισσότερες από κάθε άλλη φορά – startups θα παρουσιάσουν τα τελευταία τους επιτεύγματα σε έναν χώρο όπου για πρώτη φορά είδαμε το βίντεο το 1970, τη βιντεοκάμερα και το CD player το 1981 ή το Xbox το 2001. Η φετινή διοργάνωση διαρκεί από τις 5 έως τις 8 του μήνα, αλλά ήδη κάποια previews έχουν δώσει το στίγμα της. Ας δούμε τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν.

Τηλεοράσεις, η κλασική αξία των CES

Τεράστιες, απίθανες οθόνες όπου κι αν κοιτάξεις. Το φετινό CES δεν θα διαφέρει από τα προηγούμενα. Οι τηλεοράσεις 4Κ δεν είναι πια απρόσιτες, και τώρα οι εταιρείες θέλουν να πείσουν το κοινό ότι μια Ultra HD οθόνη είναι απαραίτητη σε κάθε καθιστικό. Όλοι οι «συνήθεις ύποπτοι» - Samsung, LG, Sony, Panasonic – θα είναι εκεί, μαζί με μικρότερες εταιρείες όπως οι Hisense, TCL και LeEco, που θα προσπαθήσουν να κλέψουν την παράσταση. Η τεχνολογία HDR, που επεκτείνει σημαντικά το εύρος της αντίθεσης και των χρωμάτων δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες, έκανε δειλά δειλά την εμφάνισή της τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά φέτος θα υπάρχει παντού.

Τα αυτοοδηγούμενα οχήματα θα βρίσκονται παντού

Πολλοί αστειεύονται ότι το CES τείνει να γίνει… Car Electronics Show. Πριν από μερικά χρόνια μόνο η Ford είχε μια αξιοπρεπή παρουσία στην έκθεση, ενώ τώρα τα αυτοκίνητα και η τεχνολογία τους είναι παντού. Φέτος θα γίνουν για πρώτη φορά test drives με αυτοκινούμενα οχήματα. Στις τελευταίες δύο διοργανώσεις η συζήτηση αφορούσε την συγκεκριμένη τεχνολογία και τις δυνατότητές της, αλλά τώρα το θέμα είναι η εργοστασιακή παραγωγή και η χρήση των έξυπνων οχημάτων.

Virtual reality, η επόμενη μέρα

Η περσινή έκθεση ήταν πολύ σημαντική για την εικονική πραγματικότητα, καθώς της έδωσε την ευκαιρία να βγει στην αγορά και να συναντήσει τους καταναλωτές. Όσες συσκευές VR δεν παρουσιάστηκαν πέρυσι, κυκλοφόρησαν μέσα στη χρονιά και δεν έχουν λόγο να επιστρέψουν στην έκθεση. Επομένως η φετινή διοργάνωση προσφέρεται για πειραματισμούς, και εξερεύνηση άγνωστων δυνατοτήτων. Η Fove, για παράδειγμα, μια συσκευή που δημιουργήθηκε με crowdfunding μπορεί και παρακολουθεί τα μάτια του χρήστη, επιτρέποντάς του να ελέγχει τη δράση με το βλέμμα του. Θα δούμε νέα χειριστήρια για τα χέρια, για τα πόδια, αλλά και t-shirts με αισθητήρες που καταγράφουν τις κινήσεις του σώματος.

Τα drones θα… ξεφύγουν

Η εταιρεία DJI, ηγέτης στην αγορά των drones έχει ξεφύγει από τον ανταγωνισμό με τα τελευταία της μοντέλα και όλοι οι κατασκευαστές τρέχουν να τη φτάσουν. Περιμένουμε νέα σχήματα, μεγέθη και δυνατότητες. Από drones ειδικά για να πετούν σε κλειστούς χώρους, μέχρι drones που θα βουτάνε μέσα στο νερό. Αλλά και φθηνότερες συσκευές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ήχος αφήνει πίσω τα καλώδια

Wireless. Η λέξη-κλειδί για τα περισσότερα ακουστικά και ηχεία που θα εμφανιστούν στη φετινή CES. Τα ασύρματα ακουστικά, βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά το 2016 ήταν η χρονιά τους. Η θετική υποδοχή στα μοντέλα που κυκλοφόρησαν, σε συνδυασμό με την απόφαση της Apple να αφαιρέσει την υποδοχή ακουστικών από το iPhone 7, εκτόξευσαν τη ζήτηση. Τα ασύρματα ακουστικά απευθύνονται πλέον και στους φίλους του high fidelity, με μοντέλα από κατασκευαστές όπως Bowers & Wilkins.

Τα wearables ξεφεύγουν από τον καρπό

Το 2016 δεν ήταν καλή χρονιά για τα wearables, με το Android Wear να μένει στα αζήτητα, τη Pebble να πουλάει το software της στη Fitbit, την τελευταία να έχει πεσμένες πωλήσεις και την Apple να ισχυρίζεται ότι το ρολόι της πουλάει καλά, χωρίς όμως να δίνει αριθμούς και χωρίς να πείθει κανέναν. Φέτος όμως περιμένουμε συσκευές που δεν θα περιορίζονται στον καρπό: συσκευές VR και AR, έξυπνα γυαλιά, αισθητήρες ενσωματωμένους σε ρούχα, ίσως ακόμη και κάποιους εξωσκελετούς.

Gadgets, πολλά gadgets

Με μία έννοια, κάθε τι που εκτίθεται στο CES μπορεί να θεωρηθεί gadget. O λόγος όμως που αναμένονται ακόμη περισσότερα φέτος, είναι η θύρα USB-C. Μέσα στο 2016 το USB-C έγινε σχεδόν στάνταρ σε λάπτοπ και smartphones, και μία νέα θύρα σημαίνει πολλές νέες δυνατότητες. Αντάπτορες, φορτιστές, ακουστικά, hubs και docks είναι μόνο το πρώτο κύμα αφίξεων. Θα δούμε, για παράδειγμα οθόνες που με μία σύνδεση μπορούν ταυτόχρονα να δέχονται σήμα βίντεο, να φορτίζουν το λάπτοπ και λειτουργούν ως USB hub. Επίσης, για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν τόσα πολλά gadgets από μικρές εταιρείες που έχουν χρηματοδοτηθεί με crowdfunding.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider