Αμβέρσα, το πιο δυνατό «ρουθούνι» της Ευρώπης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμβέρσα, το πιο δυνατό «ρουθούνι» της Ευρώπης

Ύστερα από τρία χρόνια κυριαρχίας του Λονδίνου, η Αμβέρσα μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στη χρήση κοκαΐνης για το 2016. Η ετήσια έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας την ποσότητα υπολειμμάτων κοκαΐνης στα δίκτυα αποχέτευσης 50 πόλεων, από 18 χώρες.

Τι έδειξαν οι υπόνομοι; Ότι στα ακάθαρτα ύδατα της μεγαλύτερης πόλης του Βελγίου αντιστοιχούν 914,8 mg κοκαΐνης ανά 1.000 άτομα, ενώ στου Λονδίνου 894,9 mg. Οι Λονδρέζοι σνιφάρουν περισσότερη κοκαΐνη της καθημερινές, ενώ στην Αμβέρσα του δίνουν και καταλαβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο.

Στις χώρες τις Δυτικής και Νότιας Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Ισπανία η κατανάλωση κοκαΐνης είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι στην Ανατολική Ευρώπη. Η έρευνα, πάντως, δεν περιορίζεται στην κοκαΐνη, αλλά αναζητά επίσης ίχνη από αμφεταμίνη, μεθαμφεταμίνη και MDMA (Έκσταση).

Οι αμφεταμίνη κυκλοφορεί περισσότερο στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η χρήση μεθαμφεταμίνης, ενώ παραδοσιακά ήταν χαμηλή και συγκεντρωμένη στην Τσεχία και τη Σλοβακία, πλέον είναι αυξημένη στις ανατολικές περιοχές της Γερμανίας και στον ευρωπαϊκό Βορρά, κυρίως σε πόλεις της Φινλανδίας. Οσο για τη μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη, όπως είναι η πλήρης ονομασία του MDMA, η χρήση της το 2015 και το 2016 ήταν πολύ αυξημένη σε σχέση με το 2011.

Και η Αθήνα; Τι «καλό» κυκλοφορεί στους υπονόμους; Η ανάλυση έδειξε ότι σε 1.000 άτομα αντιστοιχούν 30,4 mg κοκαΐνης, 4,6 mg αμφεταμίνης, 3 mg μεθαμφεταμίνης και 2,5 mg MDMA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider