Σε «θολά νερά» οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «θολά νερά» οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο

Έντονη είναι η πολιτική και οικονομική αστάθεια τους τελευταίους στη Βραζιλία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο Ρίο δεν θα μείνουν ανεπηρέαστοι.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), την ώρα που οι βραζιλιάνοι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι οι προετοιμασίες συνεχίζονται κανονικά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Η Βραζιλία, όμως, βιώνει σοβαρή οικονομική ύφεση, ενώ η πρόεδρος της χώρας, Dilma Rousseff, είναι αντιμέτωπη με πρόταση αποπομπής, μια υπόθεση που αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε οκτώ μήνες –όσος χρόνος απομένει έως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Την ίδια ώρα, τη βραζιλιάνικη οικονομία κλονίζει και το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η κρατική Petrobras, όπως επισημαίνει στο δημοσίευμά του ο Guardian.

Η ύφεση

«[Η Βραζιλία] αντιμετωπίζει πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες», σχολιάζει ο Craig Reedie της ΔΟΕ. «Αναπόφευκτα θα επηρεαστούν και οι Αγώνες. Υπάρχουν προκλήσεις. Πιστεύω ότι εκείνοι και εμείς θα πρέπει να τις ξεπεράσουμε».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε το στέλεχος της ΔΟΕ μετά τη νέα έκθεση προόδου που κατέθεσαν οι βραζιλιανικές αρχές στη διεθνή επιτροπή, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Η τοπική οργανωτική αρχή επισημαίνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων τον τελευταίο χρόνο, διαβεβαιώνοντας τη ΔΟΕ ότι οι περισσότερες εγκαταστάσεις είναι πλέον έτοιμες για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνονται από κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Η οικονομία της Βραζιλίας «κάλπαζε» το 2009, όταν ανατέθηκε στη χώρα η διοργάνωση των Αγώνων. Σήμερα, όμως, βιώνει τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930. Η πραγματική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά το 1/3 φέτος, το ΑΕΠ βρίσκεται σε μεγάλη πτώση, ο πληθωρισμός αγγίζει το 10% και η ανεργία ανέρχεται σε 8%.

Οι περικοπές

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων προσπαθούν να περικόψουν 530 εκατ. δολάρια –ποσοστό 30%- του προϋπολογισμού λειτουργικών εξόδων ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, κυρίως από εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη «δεύτερη γραμμή» της διοργάνωσης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

«Είμαστε σε μία φάση που πρέπει να προσαρμόσουμε τα πάντα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της διοργανωτικής επιτροπής του Ρίο, Carlos Nuzman. «Αυτό είναι φυσιολογικό. Πρέπει να προσαρμόσουμε τα πάντα και το κάνουμε σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, τις διεθνείς ομοσπονδίες και τις εθνικές ολυμπιακές επιτροπές.

«Το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι μην νιώσουν κάτι οι αθλητές και τίποτα να μην επηρεάσει τη διοργάνωση των Αγώνων. Δουλεύουμε ήδη επτά χρόνια και μπορούμε να πούμε πλέον ότι όλα έχουν πάρει το δρόμο τους. Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις, όλα είναι έτοιμα», δήλωσε ο κ. Nuzman.

Η ΔΟΕ εξετάζει τρόπους να μειώσει το κόστος της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης στο Ρίο, ενδεχομένως με περικοπές στις υπηρεσίες σίτισης και μεταφοράς για τους αξιωματούχους των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ρύπανση

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αναζητά τη λύση του πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων στο Ρίο, είναι η ρύπανση στα νερά του Ρίο, η οποία θα δημιουργήσει πρόβλημα σε αθλήματα όπως η ιστιοπλοΐα, η κωπηλασία και το κανό. Σύμφωνα με τα δείγματα που έχουν εξεταστεί, τα υδάτινα ρεύματα φαίνεται να έχουν ρυπανθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποχέτευση και επιφυλάσσουν κινδύνους για την υγεία των αθλητών.

Ο Reedie, πάντως, διαβεβαιώνει: «Υπάρχουν τρόποι να εμποδίσουμε την έκχυση των λημμάτων στο νερό. Εξετάζονται τα βήματα που πρέπει να ληφθούν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider