Πένθος και οργή στην Τουρκία για τους 38 νεκρούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πένθος και οργή στην Τουρκία για τους 38 νεκρούς

Τριάντα οχτώ νεκροί και 155 τραυματίες είναι ο τελικός απολογισμός από τη διπλή βομβιστική επίθεση που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου την Κωνσταντινούπολη, μια περιοχή έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με μια έκρηξη οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένα εκρηκτικά την οποία ακουλούθησε επίθεση βομβιστή-καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.

Όπως ανέφερε ο Σοϊλού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, 17 από τους τραυματίες χειρουργούνται και έξι βρίσκονται στην εντατική. Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Tayip Erdogan χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση, επισημαίνοντας ότι στόχευε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

«Εμοιαζε με κόλαση. Οι φλόγες έφταναν ως τον ουρανό. Επινα τσάι σε ένα καφέ δίπλα στο τέμενος», τόνισε ο Ομέρ Γιλμάζ, που εργάζεται ως καθαριστής στο κοντινό τέμενος Ντολαμπαχτσέ, που βρίσκεται στο δρόμο ακριβώς απέναντι από το στάδιο.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως μία από τις εκρήξεις είχε στόχο ένα όχημα της αστυνομίας που αποχωρούσε από το στάδιο, καθώς οι φίλαθλοι και θεατές του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα της Μπεσίκτας και της Μπουρσασπόρ για το τουρκικό πρωτάθλημα είχαν ήδη διασκορπιστεί.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως οι αστυνομικοί επέβαιναν σε λεωφορείο, όταν πέρασε από μπροστά τους ένα όχημα και… μετά είδαν απλά «λευκό καπνό».

Για τρομοκρατική ενέργεια έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, με ανάρτησή του στο Twitter.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το στάδιο Vodafone Arena, της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας. Στο σημείο έχουν σπεύσει ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής.

Στις εικόνες που πρόβαλαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνεται το κουφάρι ενός καμένου αυτοκινήτου και δύο εστίες φωτιάς στον δρόμο έξω από το στάδιο.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν, ενώ είχαν αποχωρήσει από το στάδιο οι οπαδοί των ομάδων, τη στιγμή που οι αστυνομικοί έφευγαν από την περιοχή.

H ποδοσφαιρική ομάδα Μπούρσασπορ, που έπαιζε νωρίτερα στο στάδιο, γνωστοποίησε ότι κανείς από τους οπαδούς της δεν φαίνεται να έχει τραυματιστεί στην έκρηξη.

Να σημειωθεί πως το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (RTÜK)​ έχει εκδώσει προσωρινή απαγόρευση της δημοσίευσης κάθε στοιχείου που συνδέεται με τις εκρήξεις, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Δύο εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη - Τουλάχιστον 20 τραυματίες

Ορκίστηκε εκδίκηση ο Τούρκος ΥΠΕΣ για τα θύματα της Κωνσταντινούπολης

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ορκίστηκε σήμερα εκδίκηση για τους τουλάχιστον 30 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε έξω από στάδιο της Κωνσταντινούπολης και απήθυνε προειδοποίηση σε όσους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους επιτιθέμενους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αργά η γρήγορα, θα έχουμε την εκδίκησή μας. Αυτό το αίμα δεν θα μείνει στο έδαφος, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όποιο το κόστος», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στην ομιλία του στις κηδείες των θυμάτων στο αρχηγείο της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

Εrdogan: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Τayip Erdogan δήλωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη της κατά της τρομοκρατίας "μέχρι το τέλος", την επομένη μιας διπλής βομβιστικής επίθεσης έξω από στάδιο ποδοσφαίρου στην Κωνσταντινούπολη που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 38 άνθρωποι.
Η βομβιστική επίθεση, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι πιθανότατα έργο του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), είχε ως αποτέλεσμα 38 νεκρούς και 155 τραυματίες, δήλωσε ο Erdogan επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των θυμάτων που είχε δώσει νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider