ΕΕ: Οι Βρετανοί θα μπορούν να παραμείνουν πολίτες της Ένωσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Οι Βρετανοί θα μπορούν να παραμείνουν πολίτες της Ένωσης

«Παράθυρο» ανοίγουν οι διαπραγματευτές της ΕΕ προς τους Βρετανούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παραμείνουν πολίτες της ΕΕ, επιβεβαίωσε σήμερα ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Independent, η εν λόγω πρόταση εξεταζόταν πολλούς μήνες στο Ευρωκοινοβούλιο και πλέον προωθείται δυναμικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Guy Verhofstadt που ηγείται της ομάδας διαπραγμάτευσης του Brexit.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, με την «πολύ σημαντική αυτή πρόταση» γίνονται πραγματικότητα «τα όνειρα και οι ελπίδες» πολλών Βρετανών που επιθυμούσαν να διατηρήσουν την ιδιότητα του πολίτη της ΕΕ. Απόδειξη αυτού ήταν οι ουρές που σχημάτιζαν οι Βρετανοί με διπλή υπηκοότητα έξω από τις πρεσβείες άλλων κρατών μελών της ΕΕ τις πρώτες εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα, προκειμένου να κατοχυρώσουν το κοινοτικό διαβατήριο.

Το σχέδιο των Βρυξελλών θα δίνει στους Βρετανούς το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης (διαμονής και εργασίας) εντός της ΕΕ, καθώς και εκλογής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρόταση αυτή ενδέχεται να δώσει διέξοδο στους χιλιάδες Βρετανούς που εργάζονται σε άλλα μέλη της ΕΕ και θα ήταν υποχρεωμένοι να βρουν τρόπο διαφυγής εφόσον δεν ίσχυε η ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου είναι πολύ πιθανό να λάβει έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider