Έως τον Μάιο το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έως τον Μάιο το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Έως τον ερχόμενο Μάιο θέλει να διενεργήσει το δημοψήφισμα η Άγκυρα, το οποίο προωθεί συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα διευρύνουν τις εξουσίες του προέδρου Erdogan.

Στη συνέχεια, θα προχωρήσει στη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα το 2019, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Nurettin Canikli.

Ο Canikli δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber TV ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα υποβάλει την πρότασή του για τις συνταγματικές αλλαγές στο κοινοβούλιο σήμερα και ότι το εθνικιστικό κόμμα MHP πρόκειται να υποστηρίξει το νομοσχέδιο.

«Το δημοψήφισμα φαίνεται ότι μπορεί να διεξαχθεί γύρω στον Μάρτιο ή Απρίλιο, αλλά ίσως να αναβληθεί ως τον Μάιο», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αποκλείοντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από το 2019.

Σύμφωνα με τον Canikli, όλοι οι βουλευτές του AKP πρόκειται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και το εθνικιστικό κόμμα επίσης θα το στηρίξει.

Οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή απαιτεί τη στήριξη τουλάχιστον 330 βουλευτών του κοινοβουλίου, που συνολικά έχει 550 έδρες, προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε δημοψήφισμα. Το AKP έχει 316 βουλευτές και το MHP 39.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε δηλώσει στο CNN Turk ότι δεν υπάρχουν θέματα με το νομοσχέδιο.

Βάσει του ισχύοντος συντάγματος η θέση του προέδρου είναι κυρίως τυπική. Όμως ο Recep Tayyip Erdogan που κέρδισε στην πρώτη άμεση εκλογή προέδρου από τον λαό το 2014, έχει δηλώσει ότι η λαϊκή εντολή που έχει λάβει του δίνει το δικαίωμα να εμπλέκεται περισσότερο στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία χρειάζεται την ισχυρή ηγεσία ενός προέδρου με εκτελεστικές εξουσίες, όπως αυτόν που έχουν στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία, ώστε να αποφεύγονται οι εύθραυστοι κυβερνητικοί συνασπισμοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider