Ανοίγει ο δρόμος για τη παραίτηση Renzi

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για τη παραίτηση Renzi

Τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 ενέκρινε την Τετάρτη η ιταλική Γερουσία, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό το δρόμο για την επίσημη υποβολή παραίτησης από το Matteo Renzi.

Τη Δευτέρα, ο Ιταλός πρόεδρος, Sergio Mattarella, είχε ζητήσει από τον Renzi να αναβάλλει την παραίτηση του για λίγες ημέρες μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2017.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του προϋπολογισμού, ο κ. Renzi αναμένεται να επιστρέψει ως το τέλος της εβδομάδας στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλλει και επίσημα την παραίτηση του.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γερουσία ενέκρινε τον προύπολογισμό, που είχε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, με 173 ψήφους υπέρ και 108 κατά. Νωρίτερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ως πιθανή μέρα υποβολής της παραίτησης Renzi την Παρασκευή επικαλούμενο κοινοβουλευτική πηγή. Συμπλήρωνε μάλιστα πως ο πρόεδρος της χώρας Sergio Mattarella επιδιώκει να επιβραδύνει το ρυθμό της πολιτικής κρίσης που ξεδιπλώνεται.

Ο Renzi δεσμεύθηκε ότι θα παραιτηθεί σε διάγγελμα που απηύθυνε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας μετά από την συντριπτική ήττα του στο δημοψήφισμα, αλλά ο Mattarella, που στις εξουσίες του περιλαμβάνεται ο διορισμός νέου πρωθυπουργό και η διάλυση του κοινοβουλίου, ζήτησε από τον Ρέντσι να παραμείνει στη θέση του έως ότου περάσει ο προϋπολογισμός του 2017, που θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο λόγος που η παραίτηση του Renzi καθυστερεί έως την Παρασκευή δεν είναι σαφής, αλλά ο Mattarella θέλει το κοινοβούλιο να συντάξει ένα νέο εκλογικό νόμο πριν στηθούν νέες κάλπες, μία κίνηση που είναι πιθανό να καθυστερήσει τις εκλογές έως την άνοιξη, όπως αναφέρει στο Reuters πηγή προσκείμενη στον Ιταλό πρόεδρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider