Barnier: Συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας μέχρι τον Οκτώβριο 2018

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Barnier: Συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας μέχρι τον Οκτώβριο 2018

Μία συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να συνομολογηθεί ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες μέχρι τον Οκτώβριο 2018, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Michel Barnier κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει την αναγγελία μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2017, μπορούμε να πούμε ότι η διαπραγμάτευση είναι δυνατόν να ξεκινήσει λίγες εβδομάδες αργότερα» και μία συμφωνία μπορεί να υπάρξει «μέχρι τον Οκτώβριο 2018», ώστε να δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, εξήγησε ο Michel Barnier.

«Το χρονικό διάστημα θα είναι βραχύ, είναι σαφές ότι η περίοδος διαπραγμάτευσης θα είναι μικρότερη των δύο ετών», δήλωσε ο Michel Barnier, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συνέχεια από το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της περιόδου των δύο ετών που προβλέπεται από την διαδικασία.

«Συνολικά, έχουμε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών για διαπραγματεύσεις», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας στα γαλλικά και τα αγγλικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να λάβει τη γνωστοποίηση» της Βρετανίας για να ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία του διαζυγίου.

Είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του που ο Michel Barnier μιλά στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Προηγουμένως είχε συνομιλίες με κάθε ένα από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου).

Ο Michel Barnier δήλωσε επίσης ότι συνομίλησε με τον βρετανό υπουργό υπεύθυνο για το Brexit David Davis, στις 21 Νοεμβρίου. Αλλά επρόκειτο για μία συνάντηση «αβροφροσύνης», επέμεινε, εξηγώντας ότι καμία διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από την επίσημη έναρξη της διαδικασίας από το Λονδίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider