Ο Renzi υποβάλει την παραίτησή του

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Renzi υποβάλει την παραίτησή του

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi έφθασε πριν από λίγο στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο όπου θα υποβάλει την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του στον Sergio Mattarella, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Renzi είχε ανακοινώσει νωρίς το πρωί ότι θα παραιτηθεί, μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, υπέρ της οποίας έκανε εκστρατεία επί μήνες. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο δημοσιεύουν σενάρια κατά τα οποία η παραίτηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού να μη γίνει δεκτή αμέσως, αλλά η εξέλιξη να «αναβληθεί» για κάποιες ημέρες, ώστε να υπάρξει η οριστική επικύρωση του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2017 από το κοινοβούλιο.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο δημοσιεύουν σενάρια κατά τα οποία η παραίτηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού να μη γίνει δεκτή αμέσως, αλλά η εξέλιξη να «αναβληθεί» για κάποιες ημέρες, ώστε να υπάρξει η οριστική επικύρωση του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2017 από το κοινοβούλιο.

Μετά την παραίτηση του Ρέντσι, ο πρόεδρος Ματαρέλα ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όμως μοιάζει πιθανότερο το σενάριο να προτείνει αντίθετα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Κυκλοφορούν ήδη πολλά ονόματα για τον διάδοχο του Ρέντσι. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο νυν υπουργός Οικονομικών, κ. Padoan, στενός συνεργάτης του Renzi, αλλά κι ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να χειριστεί κυρίως την τροποποίηση του εκλογικού νόμου πριν από τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.

Ενδέχεται επίσης να αποφασίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ωσότου εκπνεύσει η θητεία του Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), το οποίο ζητεί τη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider