Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Manuel Valls

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Manuel Valls

Παραιτείται από την πρωθυπουργία της Γαλλίας, ο Μanuel Valls, προκειμένου να διεκδικήσει την Προεδρία της Γαλλίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας.

Όπως γνωστοποίησε θα εγκαταλείψει την πρωθυπουργική καρέκλα από την Τρίτη, προκειμένου να μπορέσει ελεύθερα ν’ ανοίξει έναν νέο δρόμο στον γαλλικό λαό.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα το 2017 κι ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί αύριο από το αξίωμά του.

«Ναι, είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Valls σε μια ομιλία του στο Εβρί, το πολιτικό του προπύργιο νότια του Παρισιού.

Η ανακοίνωση του Valls ακολουθεί την άνετη επικράτηση του Francois Fillon, του 62χρονου πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, στην εσωκομματική διαδικασία του κόμματος της κεντροδεξιάς, των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains, LR) για την ανάδειξη του δικού του υποψήφιου για την προεδρία.

Η εσωκομματική διαδικασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο.

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Γαλλία σε δύο γύρους, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Ο κ. Valls ανέφερε ότι θέλει να δώσει τα πάντα για τη Γαλλία και ότι επιθυμεί «μια ανεξάρτητη Γαλλία για να αντιμετωπίσει την Κίνα του Xi Jinping, την Ρωσία του Putin, την Αμερική του Trump, την Τουρκία του Erdogan».

Σημειώνεται ότι ο Valls κληρονομεί μία καθόλου ζηλευτή θέση, αφού, εάν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις πριν από την ανακοίνωση του Francois Hollande, η δημοτικότητα του Manuel Valls βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο 9% και στο 11%, πίσω από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Emmanuel Macron και τον υποψήφιο της αριστεράς Jean Luc Melenchon.

Με αντιδημοφιλία σε επίπεδα ρεκόρ, με την ανακοίνωσή του ο Francois Hollande κέρδισε τιμητικά σχόλια από όλο το πολιτικό φάσμα: «αξιοπρέπεια», «σεβασμός» και «θάρρος» ήταν οι λέξεις που κυριάρχησαν στα σχόλια προερχόμενα ακόμη και από πολιτικά πρόσωπα που τον πρόδωσαν ή τον έπληξαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider