Ο Kerry «αποχαιρετά» την Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Kerry «αποχαιρετά» την Ευρώπη

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry άρχισε τη Δευτέρα από το Βερολίνο μια περιοδεία εν είδει αποχαιρετισμού στην Ευρώπη για να ενισχύσει τους διατλαντικούς δεσμούς, έξι εβδομάδες πριν αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα ο Donald Trump, ο οποίος προκαλεί ανησυχίες στην Γηραιά Ήπειρο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που, όπως και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου Barack Obama, θα παραδώσει στον διάδοχό του στις 20 Ιανουαρίου, επέλεξε τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες, έδρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι' αυτό το αποχαιρετιστήριο ταξίδι του στην Ευρώπη, την οποία επισκέφθηκε δεκάδες φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ο Kerry έφθασε το μεσημέρι στο Βερολίνο για να συνομιλήσει με τον γερμανό ομόλογό του Frank Walter Steinmeier. Οι δύο επίσημοι επρόκειτο να μιλήσουν για τα φλέγοντα θέματα της στιγμής: τη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη, την Ουκρανία, καθώς και να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, και στη συνέχεια την υπουργική συνάντηση, την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Αμβούργο, των 57 χωρών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία, για τη διευθέτηση του οποίου ο Kerry κατέβαλε μάταια προσπάθειες, οι συζητήσεις συνεχίζονται στη Γενεύη σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών. Αύριο ή μεθαύριο οι δύο δυνάμεις πρόκειται να συνομιλήσουν για την αποχώρηση «όλων των ανταρτών» από το Χαλέπι που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τις δυνάμεις του καθεστώτος και απ' αυτές της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, που σύντομα θα γίνει ο πρόεδρος της χώρας του, αναμένεται να απονείμει στον John Kerry τον Μεγάλο Σταυρό Πρώτης Τάξης του Τάγματος της Αξίας, μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις της Γερμανίας, για τις προσπάθειές του εναντίον της κλιματικής αλλαγής, υπέρ της μη διάδοσης των πυρηνικών, εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος...

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία παραμένουν πολύ στενοί σύμμαχοι

Το Βερολίνο είχε υποδεχθεί στα μέσα Νοεμβρίου τον πρόεδρο Obama στο τελευταίο ταξίδι του στην Ευρώπη. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε πλέξει το εγκώμιο της καγκελαρίου Angela Merkel και φάνηκε να θέλει να περάσει σ' αυτήν τον δαυλό του «ηγέτη του ελεύθερου κόσμου».

Αυτό συμβαίνει επειδή στην Ασία και την Ευρώπη οι ιστορικοί σύμμαχοι της Αμερικής ανησυχούν από την έλευση στις 20 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο του Donald Trump, ο οποίος θεωρείται πως υποστηρίζει περισσότερο τον απομονωτισμό και τον προστατευτισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider