La Repubblica: Νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Padoan;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
La Repubblica: Νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Padoan;

Στην απουσία του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Pier Carlo Padoan από το Eurogroup αναφέρεται η εφημερίδα La Repubblica, εκτιμώντας ότι η απουσία του είναι πιθανό να σχετίζεται με επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του πρωθυπουργού.

Στην συνεδρίαση των υπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης, την Ιταλία εκπροσωπεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Oικονομικών της Ρώμης, VincenzoLa Via.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απουσία οφείλεται στην επικείμενη παραίτηση του της κυβέρνησης του Matteo Renzi, αλλά και στο ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Mattarella θα μπορούσε να του αναθέσει ακόμη και εντός της ημέρας εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Δημοσιογραφικές πληροφορίες εδώ και ημέρες φέρουν τον Padoan να συμπεριλαμβάνεται στους επικρατέστερους υποψήφιους για την πρωθυπουργία.

Εν τω μεταξύ, συζήτηση μίας ώρας είχαν νωρίτερα στο Κυρηνάλιο Μέγαρο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi και ο πρόεδρος Sergio Mattarella για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Renzi έχει δηλώσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι θα παραιτηθεί, καθώς η μεταρρύθμιση την οποία είχε προτείνει, με ουσιαστική αποδυνάμωση της Γερουσίας και ενίσχυση της πλειοψηφίας του πρώτου κόμματος ή πολιτικού συνασπισμού στη Βουλή, απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τους Ιταλούς ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Renzi δεν έχει υποβάλει ακόμη την παραίτησή του στον πρόεδρο Mattarella, καθώς, όπως φαίνεται, ο δεύτερος αναζητεί διάδοχη κατάσταση ώστε να αποφευχθεί πολιτική κρίση ευρείας κλίμακας στη χώρα.

Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Renzi θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος). Θα ακολουθήσει μετάβαση του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, για την επίσημη υποβολή της παραίτησής του.

Στο μεταξύ, σε σύντομη γραπτή δήλωσή του, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόεδρος Mattarella υπογραμμίζει: «Υπάρχουν γεγονότα και δεσμεύσεις και οι θεσμοί πρέπει να εγγυηθούν τον σεβασμό τους, προσφέροντας απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων». Σε πρώτη ανάγνωση, η δήλωση αυτή φαίνεται πως δείχνει ότι ο Ιταλός πρόεδρος δεν προσανατολίζεται στην άμεση προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider