Το απόγευμα η παραίτηση Renzi

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το απόγευμα η παραίτηση Renzi

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε στο διάγγελμά του προς τον ιταλικό λαό ο Matteo Renzi, μετά τη συντριπτική νίκη του στρατοπέδου του «όχι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

«Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε μετά την ήττα του. «Αύριο Δευτέρα θα υποβάλλω στον πρόεδρο της Ιταλίας την παραίτησή μου», γνωστοποίησε ο Renzi, αποδεχόμενος την ήττα του. «Αύριο θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», εξήγησε.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας», δήλωσε. «Εγώ έχασα και το λέω δυνατά» τόνισε, για να προσθέσει πως «αν και με δυσκολία, το παραδέχομαι πως έχασα». «Έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε τη σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», σημείωσε.

Δεν καταφέραμε να πείσουμε την πλειοψηφία των πολιτών, παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων ο Renzi, για να επισημάνει πως τώρα το στρατόπεδο του «όχι» αναλαμβάνει την ευθύνη, απευθύνοντας επί της ουσίας στην αντίπερα όχθη κάλεσμα να παρουσιάσει προτάσεις για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι απολύτως ξεκάθαρο και σαφώς νίκησε το «όχι», αναγνώρισε ο Ιταλός πολιτικός, χωρίς να παραλείψει να χαρακτηρίσει «μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας» το ιταλικό δημοψήφισμα.

Ταυτόχρονα ο Renzi έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών.

«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε ακόμη.

Ωστόσο δήλωσε πως αφήνει την Ιταλία σε καλύτερη κατάσταση, με περισσότερες θέσεις εργασίας και με μειωμένο έλλειμμα.

Σύμφωνα με το BBC ο Renzi είπε σε δημοσιογράφους: «Καλή τύχη σε όλους μας».

Συντριπτική νίκη του «όχι»

Συντριπτική είναι η νίκη του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, αφού μόνο σε τρεις από τις είκοσι περιφέρειες επικράτησε το «ναι» την ώρα που η συμμετοχή ξεπέρασε το 65,5%.

Ειδικότερα, με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των 61.551 τμημάτων το «όχι» έφτασε στο 59,17% και το «ναι» στο 40,83%.

Οι πρώτες εκτιμήσεις επί του αποτελέσματος

Επικράτηση του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα έδειχναν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα. Πρόκειται για τις πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων και όχι απλά στα exit polls.

Η πρώτη προβολή της δημοσκοπικής εταιρείας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, έδινε ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «όχι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7. Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για τη RAI έδινε στο «ναι» 39%-43% και στο «όχι» 57%-61%.

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Με το άνοιγμα των ασιατικών αγορών η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο τους τελευταίους 20 μήνες, αντανακλώντας τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης στα κόκκινα δάνεια οκτώ ιταλικών τραπεζών, ύψους 360 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ευρώ ανακάμπτει.

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση.

«Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου το «ΟΧΙ» θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, τις ευθύνες τους και πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Άμεσα εκλογές» ζητά το κίνημα Πέντε Αστέρων

Την άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησαν πέντε βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο βουλευτής Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα.Πρόσθεσε, δε, ότι «τα Πέντε Αστέρια δεν εκπροσωπούν, πλέον, την αντιπολιτική».

Ο δε αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε ότι «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία» ενώ, παράλληλα, δήλωσε με έμφαση ότι «από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας».

Από τις πρώτες αντιδράσεις εντός Ευρώπης, όπως επισημαίνει το BBC, ήταν το μήνυμα της Μαρίν Λεπέν: «H τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έδειξε δίψα για ελευθερία», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς και φαβορί των προεδρικών εκλογών του 2017, συγχαίροντας την Λέγκα του Βορρά για την «ιστορική νίκη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.