Ιταλία: Νίκη του «όχι» δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Νίκη του «όχι» δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος

Επικράτηση του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα δίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα. Πρόκειται για τις πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων και όχι απλά στα exit polls, τα οποία και επιβεβαιώνουν πως η ετυμηγορία της κάλπης μεταφράζεται σε βαριά ήττα για τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μatteo Renzi.

Η πρώτη προβολή της δημοσκοπικής εταιρείας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, δίνει ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «όχι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για τη RAI δίνει στο «ναι» 39%-43% και στο «όχι» 57%-61%.

Οι εκτιμήσεις αυτές παραπέμπουν σε ακόμη μεγαλύτερη ήττα για τον Matteo Renzi από εκείνη που προέβλεψαν τα exit poll.

Τι έδειξαν τα exit polls

Προβάδισμα του «όχι» στο δημοψήφισμα, με ποσοστό 54-58% έναντι του «ναι» που συγκεντρώνει 42-46%, δείχνει το πρώτο exit poll που δημοσιοποιήθηκε στην Ιταλία, αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες. Πρόκειται για exit poll του Piepoli Institute/IPR για λογαριασμό της κρατικής ιταλικής τηλεόρασης RAI.

Την ίδια στιγμή, δύο άλλα exit polls, ένα της εταιρείας Tecne για το τηλεοπτικό κανάλι Mediaset και ένα της EMG Acqua για το La 7, δίνουν ένα προβάδισμα τουλάχιστον 10 μονάδων στο «όχι» έναντι του «ναι».

Οι πρώτες σφυγμομετρήσεις έδειξαν πως οι Ιταλοί απέρριψαν τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, διάγγελμα προς τον ιταλικό λαό αναμένεται να απευθύνει περίπου στις 24:00 ώρα Ιταλίας (01:00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας) ο Ιταλός πρωθυπουργός, Matteo Renzi. Επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές της χώρας, το πρακτορείο αναφέρει πως το διάγγελμα του Ιταλού πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί περίπου μια ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Renzi έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο, σε περίπτωση απόρριψης της συνταγματικής μεταρρύθμισης και επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα.

«Βαριά ήττα τόσο για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Matteo Renzi όσο και για το σχέδιο του για συνταγματική μεταρρύθμιση δείχνουν τα πρώτα exit polls», μεταδίδει το Reuters.

Παραίτηση Renzi ζητούν Λέγκα του Βορρά και Forza Italia

Την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Matteo Renzi, ζητά η Λέγκα του Βορρά.

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit polls που δείχνουν προβάδισμα του «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά δήλωσε ότι ο Renzi οφείλει να παραιτηθεί στα επόμενα λεπτά.

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Renzi πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για τη μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως «αν το αποτέλεσμα των exit polls επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Tην ίδια στιγμή και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της παράταξης του Silvio Berlusconi, Forza Italia, στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Renzi πρέπει να παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider