Van der Bellen: Νίκησε η «φιλοευρωπαϊκή Αυστρία»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Van der Bellen: Νίκησε η «φιλοευρωπαϊκή Αυστρία»

Την ικανοποίησή του για τη νίκη μιας «φιλοευρωπαϊκή Αυστρίας» εξέφρασε το βράδυ της Κυριακής ο Alexander Van der Bellen, ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας, που νίκησε τον υποψήφιο της ακροδεξιάς, Norbert Hofer.

«Από την αρχή αγωνίστηκα και τάχθηκα υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας», τόνισε σε δήλωσή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων, ο οποίος θέλει επίσης να προασπίσει τις «αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης».

Ο 72χρονος υποστηριζόμενος από τους Πράσινους πρώην αρχηγός τους, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Alexander Van der Bellen, είναι ο νικητής του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών και ως εκ τούτου ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας.

Ο Alexander Van der Bellen επικράτησε του ακροδεξιού υποψήφιου, Norbert Hofer, υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με τις πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, λίγο μετά από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας και με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, ο Alexander Van der Bellen απέσπασε ποσοστό 53,6% έναντι 46,4% του Norbert Hofer.

Το αποτέλεσμα βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει το πρωί της Δευτέρας και θεωρείται σίγουρο πως θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τον Van der Bellen, όπως συνέβη και κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Ο Van der Bellen υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, ο οποίος ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποδέχθηκε σχετική προσφυγή την οποία είχε καταθέσει ενώπιον του Κόμματος των Ελευθέρων προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου του.

Με τον Van der Bellen, αναλαμβάνει μελλοντικός ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κυβερνώντων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη χώρα κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider