Διπλωματικό επεισόδιο με την Κίνα προκάλεσε ο Trump

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλωματικό επεισόδιο με την Κίνα προκάλεσε ο Trump

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα πως διατύπωσε διαμαρτυρία στην «αρμόδια πλευρά» στις ΗΠΑ αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος Donald Trump είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen.

Η αρχή της «αδιαίρετης Κίνας» αποτελεί την πολιτική βάση των σινοαμερικανικών σχέσεων, πρόσθεσε το υπουργείο, καλώντας την «αρμόδια πλευρά» να συνεχίσει αυτή την πολιτική και να χειριστεί προσεκτικά το ζήτημα της Ταϊβάν ώστε να αποφευχθεί άσκοπη διατάραξη των σχέσεων.

Η δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγεσία της Ταϊβάν ήταν η πρώτη ενός εκλεγμένου προέδρου ή προέδρου των ΗΠΑ αφότου ο πρόεδρος Jimmy Carter αναγνώρισε διπλωματικά την Κίνα το 1979 και αποδέχθηκε ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας».

Eκπρόσωπος της ομάδας του Trump, επιβεβαίωσε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη έγινε, ενώ η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι Trump και Tsai σημείωσαν τους «στενούς δεσμούς στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ».

Ένας εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον είπε πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι έγινε η συνομιλία, αλλά τόνισε πως θα πρόκειται για ένα «ιστορικό γεγονός» εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρώτη επίσημη επαφή ηγετών των ΗΠΑ και της Ταϊβάν αφότου οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις διακόπηκαν το 1979, όταν η Ουάσινγκτον αποκατέστησε επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον δεν ενεπλάκη στην προετοιμασία της συνομιλίας. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από την Κίνα. Το Πεκίνο αναμένεται να αντιμετωπίσει με οργή τη χειρονομία, καθώς θεωρεί πάντα την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

Η Ταϊβάν έχει αποσχιστεί de facto από την Κίνα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, αφού οι εθνικιστές στρατιωτικοί του Κουομιντάνγκ (KMT) κατέφυγαν στη νήσο μετά την ήττα τους από τους κινέζους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία εξελέγη τον Μάιο, εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ συντονίζεται αποτελεσματικά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν κάνει επαφές με ξένους ηγέτες.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία επαναβεβαιώνει ότι η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει.

«Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική που ασκούμε επί μακρόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της αμερικανικής προεδρίας. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική μας, αυτή της μιας Κίνας», επέμεινε η Χορν μετά την ανακοίνωση της ομάδας του Trump, η οποία σηματοδότησε μια ρήξη με την πρακτική δεκαετιών.

Ο Chris Murphy, γερουσιαστής των Δημοκρατικών που εκλέγεται στο Κονέτικατ και είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, επισήμανε μέσω Twitter ότι «η σταθερή εξωτερική πολιτική είναι μέσο, δεν είναι σκοπός. Δεν είναι ιερή. Είναι λοιπόν δικαίωμα του Τραμπ να αλλάξει την πολιτική, τις συμμαχίες, τη στρατηγική» Αλλά «αυτό που συνέβη τις τελευταίες 48 ώρες δεν είναι μια αλλαγή. Πρόκειται για μείζονες αλλαγές κατεύθυνσης στην εξωτερική πολιτική χωρίς κανένα σχέδιο. Πόλεμοι έχουν ξεκινήσει κατ' αυτόν τον τρόπο».

Οι σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν επιδεινώθηκαν μετά τη νίκη της Tsai Ing-wen στις εκλογές. Η Tsai είναι μέλος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (ΔΠΚ), το οποίο διάκειται εχθρικά έναντι του Πεκίνου και αρνείται να δεχθεί τη συμφωνία του 1992 που περιείχε τη διατύπωση «υπάρχει μόνο μια Κίνα», ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Εξαιτίας της θέσης αυτής της προέδρου της Ταϊβάν, το Πεκίνο έχει διακόψει κάθε επίσημη διπλωματική επικοινωνία με την ταϊβανέζικη κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider