«Φθηνές» οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φθηνές» οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη

Αντιμέτωπη με μια σειρά από αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες στοίχησαν τη ζωή σε πλήθος αθώων ανθρώπων, βρέθηκε τους τελευταίους 18 μήνες η Ευρώπη.

Περί τις 130 ψυχές χάθηκαν άδικα στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Τριάντα πέντε άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάρτιο, ενώ ακόμη νωπές παραμένουν οι μνήμες από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, τον Ιούλιο. Τότε χάθηκαν 86 άνθρωποι, ενώ πάνω από 400 ήταν οι τραυματίες.

«Όπως κάθε δραστηριότητα, έτσι και οι τρομοκρατικές επιθέσεις απαιτούν χρήματα για να πραγματοποιηθούν. Τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα που έπληξαν την Ευρώπη έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό: Το κόστος τους ήταν αρκετά χαμηλό», σχολιάζει η οικονομολόγος της Deutsche Bank, Heike Mai, σε πρόσφατη σχετική έκθεση που συνέταξε.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η πεποίθηση αυτή έγινε κατά κύριο λόγο αντιληπτή κατά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας. Ο Mohamed Lahouaiej-Bouhlel «έριξε» ένα φορτηγό πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος, άνω των 100.000 ατόμων, που παρακολουθούσε σόου πυροτεχνημάτων καθώς γιόρταζαν την ημέρα της Βαστίλης. Για την υλοποίηση της ενέργειας του Mohamed Lahouaiej-Bouhlel δεν χρειάστηκε κανένας περίπλοκος ή ακριβός εξοπλισμός, παρά η ενοικίαση ενός φορτηγού. Πρόκειται για κόστος λιγότερο των 300 ευρώ την ημέρα.

Deutsche Bank The cost of terrorism chart

«Το κόστος των τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξαν την Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια δεν ξεπέρασε τα 9.400 ευρώ (ή 10.000 δολάρια)», καταλήγει η Mai, αφού επεξεργάστηκε πληθώρα σχετικών στατιστικών στοιχείων.

«Σε διάστημα δύο δεκαετιών, οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Ευρώπη ανέρχονται σε περίπου 40. Το 75% εξ αυτών είναι κόστος μικρότερο των 10.000 δολαρίων. Πρόκειται για τόσο μικρό ποσό που δεν δύναται να γεννήσει υποψίες… ακόμη κι αν πληρωθεί με πιστωτική κάρτα», τονίζει, επίσης, η Mai.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider