Reuters: Πιθανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μετά το ιταλικό δημοψήφισμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Πιθανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μετά το ιταλικό δημοψήφισμα

Το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία την Κυριακή εξετάζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, υπάρχει ετοιμότητα σε περίπτωση που στο ιταλικά δημοψήφισμα επικρατήσει το «Όχι» κάτι που θα αποτελέσει σαφώς μια κυβερνητική ήττα και θα φέρει αναταραχή στις αγορές. Ωστόσο, για την ώρα υπάρχει ψυχραιμία και δεν θεωρείται απαραίτητο να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, δύο πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν ότι κάποιοι αξιωματούχοι, από την ομάδα εκείνων που θεωρούν ότι οι ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης θα έπρεπε να συναντώνται πιο συχνά, έθεσαν θέμα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk να κάνει σχέδια για μια σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στην περίπτωση που η απόρριψη των συνταγματικών αλλαγών του πρωθυπουργού Matteo Renzi θέσει το νόμισμα υπό την πίεση των αγορών.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε πως το δημοψήφισμα προκαλεί "νευρικότητα" στις Βρυξέλλες, γιατί μπορεί να εξασθενίσει τον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας που αντιμετωπίζει προβλήματα και να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης ύψους 5 δισ. ευρώ της τράπεζας Banca Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Ωστόσο εκείνοι και άλλες πηγές είπαν πως ο Tusk απέρριψε το επιχείρήμά τους και δεν βλέπει κανένα λόγο να κάνει ετοιμασίες για μια σύνοδο κορυφής.

Ο Τusk αρνήθηκε να σχολιάσει. Πηγές δήλωσαν ότι ο επικεφαλής του Συμβουλίου δεν βλέπει κανένα λόγο να αναμένεται μια σημαντική αντίδραση των αγορών και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν μια ειδική σύνοδος κορυφής θα βοηθούσε, ακόμη και στην περίπτωση που διεξαγόταν.

Αλλά αν υπήρχε ισχυρή πίεση από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, ιδιαίτερα από τις μεγάλες δυνάμεις, τη Γερμανία και τη Γαλλία, τότε ο Tusk θα πρέπει να αναμένεται να διοργανώσει μια σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider