Πόση ΔΕΗ πληρώνει… ο Darth Vader; (pics & vids)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόση ΔΕΗ πληρώνει… ο Darth Vader; (pics & vids)

Με μία βολή που πέρασε μέσα από έναν εκτεθειμένο αεραγωγό και έφτασε στον αντιδραστήρα του Άστρου του Θανάτου, ο Luke Skywalker δεν κατέστρεψε μόνο το μεγαλύτερο όπλο της Αυτοκρατορίας, αλλά και την οικονομία της. Όσοι έχετε διαβάσει μέχρι εδώ θα καταλάβατε ότι μιλάμε για το «Star Wars», την διαστημική saga που στις 15 Δεκεμβρίου θα εμπλουτιστεί με ένα ακόμη κεφάλαιο, την ταινία «Rogue One: A Star Wars Story».

Το περίφημο Death Star, ο διαστημικός σταθμός που καταστράφηκε στο τέλος του «Star Wars» του 1977 (δείτε το βίντεο που ακολουθεί), πρωταγωνιστεί και στη νέα ταινία, που εξηγεί πώς οι Επαναστάτες απέκτησαν τα σχέδια κατασκευής του και εντόπισαν το αδύναμο σημείο του.

Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφοροι υπολογισμοί του κόστους κατασκευής του Άστρου του Θανάτου. Το 2015, με την τότε τιμή του ατσαλιού, το κόστος για το πρώτο Άστρο που είχε διάμετρο 120 χιλιομέτρων (διότι υπήρξε και ένα δεύτερο, ακόμη μεγαλύτερο, που πήγε επίσης άκλαυτο στο φινάλε της «Επιστροφής των Τζεντάι») είχε υπολογιστεί στα 394,5 πεντάκις εκατομμύρια ευρώ. Ποσό, όμως, που ωχριά μπροστά στο ημερήσιο κόστος λειτουργίας του σταθμού, το οποίο φτάνει τα - κρατηθείτε - 7,37 οκτάκις εκατομμύρια ευρώ (!) σε μία ημέρα πολέμου, με χρήση του κεντρικού λέιζερ.

Πώς ξεκινάει κανείς για να υπολογίσει τέτοιους απίθανους αριθμούς; Η βρετανική εταιρεία ενέργειας Ovo Energy που το επιχείρησε, έλαβε υπόψη της το προσωπικό του σταθμού (2.068.937 άτομα, εκ των οποίων 1.700.000 γενικό προσωπικό, 342.953 μέλη του Αυτοκρατορικού Στρατού και Στόλου και 25.984 Stormtroopers), το κόστος σίτισής τους (27.070 ευρώ για πρωινό, 141.460 για μεσημεριανό, 94.299 για βραδινό και 19.618 για δύο φλιτζάνια τσάι κάθε ημέρα), και την ενέργεια, όπου έχουμε τους λογαριασμούς με τα (πάαααρα) πολλά μηδενικά.

Μόνο για να μένουν ανοιχτά τα φώτα στα 85 επίπεδα και τα 257 υποεπίπεδα, εξοπλισμένα με 191.547.745.149 λάμπες, ο Darth Vader θα πρέπει να πληρώνει κάθε μέρα 49.147.341.050 ευρώ, ή – για να μη σας ζαλίζουμε με τα ψηφία – κάτι παραπάνω από 49,14 δισ. ευρώ. Για να πλυθούν όλες αυτές οι στολές απαιτούνται 59.070 ευρώ την ημέρα, και για να στεγνώσουν 162.444 ευρώ. Ενώ ο συμπιεστής σκουπιδιών, όπου οι ήρωες της πρώτης ταινίας είχαν παγιδευτεί σε μία από τις πιο κλασικές σκηνές της, για να επεξεργαστεί τους 2,341 τόνους σκουπιδιών που παράγει κάθε μέρα το Άστρο του Θανάτου θα κοστίσει επιπλέον 542.838 ευρώ σε ρεύμα.

Αλλά και αυτά τα λεφτά είναι… φιστίκια μπροστά στο κόστος χρήσης και επαναφόρτισης του κεντρικού λέιζερ – θυμάστε, εκείνου που αφανίζει ολόκληρους πλανήτες από τον χάρτη.

Ο καθηγητής Stephen Skolnick, της Ένωσης Αμερικανών Φυσικών, εκτίμησε ότι για την καταστροφή ενός πλανήτη του μεγέθους του Alderaan (ο πλανήτης της Πριγκίπισσας Leia που αφανίστηκε στην ταινία του 1977, δείτε το βίντεο που ακολουθεί) χρειάζονται 100 εννεάκις εκατομμύρια τζάουλ ενέργειας, που μεταφράζονται σε 4,94 επτάκις εκατομμύρια ευρώ.

Στο πρώτο Άστρο του Θανάτου, για την επαναφόρτιση του λέιζερ απαιτούνταν 24 ώρες. Για να παραχθεί η απαιτούμενη ενέργεια μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, χρειάζεται μια πηγή 3 εκατομμύρια φορές ισχυρότερη από τον Ήλιο, που θα κόστιζε πάνω από 7 επτάκις εκατομμύρια ευρώ (σας είπαμε ότι εδώ είναι τα πολλά λεφτά).

Φυσικά, οι πλανήτες δεν πάνε στο Άστρο του Θανάτου, αλλά το Άστρο του Θανάτου στους πλανήτες. Για να ταξιδέψει στο υπερδιάστημα αυτή η κατασκευή των 907,184 τρισεκατομμυρίων τόνων, απαιτούνται 104,8 εξάκις εκατομμύρια.

Τα συμπεράσματα από την παραπάνω ανάλυση: α) Ο πόλεμος κοστίζει. β) Μην κατασκευάσεις κάτι αν δεν εξετάσεις το κόστος λειτουργίας του. γ) Προς Θεού, μην αφήνεις ακάλυπτους τους αεραγωγούς.

Πόση ΔΕΗ πληρώνει… ο Darth Vader; (pics & vids)
Πόση ΔΕΗ πληρώνει… ο Darth Vader; (pics & vids)
Πόση ΔΕΗ πληρώνει… ο Darth Vader; (pics & vids)
Πόση ΔΕΗ πληρώνει… ο Darth Vader; (pics & vids)
Πόση ΔΕΗ πληρώνει… ο Darth Vader; (pics & vids)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider