Η Ελλάδα στις 10 χώρες με τα περισσότερα «επιστημονικά μυαλά»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελλάδα στις 10 χώρες με τα περισσότερα «επιστημονικά μυαλά»

Εάν χρειαζόταν να λύσουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη μας, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την διασφάλιση με κάποιο τρόπο των πυρηνικών σίγουρα θα χρειαζόμασταν περισσότερους επιστήμονες. Από ποιες χώρες όμως θα προέρχονταν; Σύμφωνα με την μελέτη του ΟΟΣΑ, υπάρχουν στον πλανήτη 10 χώρες που ξεχωριζουν για τα επιστημονικά μυαλά που συγκεντρώνουν. Ανάμεσα τους και η χώρα μας.

Η λίστα του ΟΟΣΑ κατατάσσει τις χώρες με βάση τον μεγαλύτερο αριθμό επιστημόνων κατά κεφαλήν σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η φυσική, η τεχνολογία και η μηχανική, ούτως ώστε να είναι αντιπροσωπευτική παρά τις τεράστιες πληθυσμιακές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν.

1) Νότια Κορέα - 32%

Την πρώτη θέση των επιστημόνων, αν και με σημαντική πτώση, καταλαμβάνει η Νότια Κορέα, με το 32% των φοιτητών της να εργάζονται στις επιστήμες (στοιχεία του 2012) από το 39% που εργάζονταν το 2002.

2) Γερμανία - 31%

Ακολουθεί η Γερμανία με ποσοστό 31%, ήτοι 10.000 απόφοιτοι από τους επιστημονικούς κλάδους, ελάχιστα λιγότεροι από εκείνους σε ΗΠΑ και Κίνα, παρόλο που οι δύο χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.

3) Σουηδία - 28%

Στην τρίτη θέση έρχεται η Σουηδία με ποσοστό 28%, όντας μάλιστα η δεύτερη σε κατάταξη χώρα (μετά τη Νορβηγία) που χρησιμοποιεί ευρέως του υπολογιστές στην εργασία σε ποσοστό ¾.

4) Φινλανδία - 28%

Τέταρτη στην κατάταξη βρίσκεται μια ακόμα σκανδιναβική χώρα, η Φινλανδία, η οποία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ειδικεύεται στην έρευνα και παραγωγή φαρμάκων με τους επιστήμονές της να φτάνουν το 28%.

5) Γαλλία - 27%

Με μια μόνο μονάδα διαφορά, 27%, ακολουθεί η Γαλλία, της οποίας το μεγαλύτερο ποσοστό των επιστημόνων εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στη βιομηχανία.

6) Ελλάδα - 26%

Κατά πόδας ακολουθεί η χώρα μας με ποσοστό επιστημόνων 26% και παρά το γεγονός ότι από το 2013 οι κρατικές δαπάνες για την έρευνα μειώθηκαν στο 0,08% του ΑΕΠ, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά των ανεπτυγμένων χώρων. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι το ποσοστό επιστημόνων στην Ελλάδα υποχώρησε κατά δύο μονάδες (28%) που ήταν το 2002.

7) Εσθονία - 41%

Έβδομη σειρά στην κατάταξη καταλαμβάνει η Εσθονία, η οποία ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια στην ισότητα των δύο φύλων. Το 2012, το ποσοστό των γυναικών επιστημόνων της χώρας ήταν 41%.

8) Μεξικό - 25%

Στην όγδοη θέση βρίσκεται το Μεξικό, με ποσοστό 25% από το 24% το 2002. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Μεξικού είναι πως η χώρα κρατά σταθερά ανοδική πορεία, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές για τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη.

9) Αυστρία - 25%

Στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Αυστρία με ποσοστό 25%, η οποία μάλιστα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό διδακτορικών σπουδαστών, με περίπου 6,7 γυναίκες και 9,1 άνδρες ανά 1.000 κατοίκους.

10) Πορτογαλία- 25%

Την δεκάδα συμπληρώνει η Πορτογαλία, επίσης με ποσοστό 25%, η οποία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό διδακτορικών σπουδαστών (72%) που εργάζεται στην εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider