Η Κίνα ξεπέρασε σε κινηματογράφους τις ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα ξεπέρασε σε κινηματογράφους τις ΗΠΑ

Η μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά του κόσμου σε αριθμό αιθουσών είναι πλέον η Κίνα, αφήνοντας τις ΗΠΑ στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με ανάλυση της IΗS Markit, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου στην Κίνα υπήρχαν 39.194 αίθουσες και στις ΗΠΑ 40.475. Από τότε μέχρι σήμερα, στην Κίνα χτίζονται 27 νέες αίθουσες κάθε ημέρα. Με αυτό το ρυθμό, η χώρα προσπέρασε τις ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου.

«Ο ρυθμός με τον οποίο οι Κινέζοι χτίζουν κινηματογράφους είναι πολύ υψηλός», σχολιάζει στο CNBC ο David Hancock της IΗS. «Στους πρώτους εννέα μήνες του 2016 η Κίνα πρόσθεσε 7.500 νέες αίθουσες, συνεχίζοντας μία τάση των τελευταίων ετών. Την τελευταία πενταετία έχτισε κινηματογράφους με ρυθμό 10 ανά ημέρα, ο οποίος φέτος έγινε 27 ανά ημέρα».

Η ανάπτυξη της κινηματογραφικής αγοράς της Κίνας είναι ιλιγγιώδης. Το 2003 τα έσοδα των αιθουσών από τα εισιτήρια ήταν μόλις 121 εκατ. δολάρια. Από τότε έγιναν πολλές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα και ανοίγματα στο εξωτερικό. Το 2015 τα έσοδα είχαν ξεπεράσει τα 7 δισ. δολάρια.

Το ποσό παραμένει μικρότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις της PwC τα έσοδα θα αυξηθούν από 9,9 δισ. δολάρια το 2016 στα 11 δισ. το 2020. Ωστόσο, η IΗS θεωρεί ότι και σε αυτόν τον τομέα η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ το 2019.

Το Χόλιγουντ έχει παρατηρήσει εδώ και χρόνια αυτή την τάση στην Κίνα και ήδη προσαρμόζει ανάλογα της ταινίες του επιλέγοντας ασιάτες ηθοποιούς, προσθέτοντας επιπλέον σκηνές στις κόπιες που προορίζονται για το συγκεκριμένο κοινό, και στέλνοντας του σταρ του να προωθήσουν τα μπλοκμπάστερ στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ και αλλού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider