Πιο πλούσιοι 20 κροίσοι από 152 εκατ. «κοινούς θνητούς»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο πλούσιοι 20 κροίσοι από 152 εκατ. «κοινούς θνητούς»

Φανταστείτε μια ζυγαριά που στη μια πλευρά έχει 20 ανθρώπους και στην άλλη πλευρά έχει 152 εκατομμύρια ανθρώπους. Και, μάλιστα, γέρνει προς την πλευρά των 20.

Αυτή είναι η εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα, όπου οι 20 κορυφαίοι κροίσοι συγκεντρώνουν περισσότερο πλούτο από αυτόν που κατέχουν τα 152 εκατομμύρια φτωχότερων συμπολιτών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα του Institute for Policy Studies, η συνολική περιουσία των 20 πλουσιότερων ανθρώπων στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 732 δισ. δολάρια, ενώ αν προστεθεί η περιουσία όλων των Αμερικανών που περιλαμβάνονται στη λίστα «Forbes 400», το άρθροισμα υπερβαίνει τα 2,34 τρισ. δολάρια.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, εάν επιβαλλόταν το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών φορολογούταν με συντελεστή 1%, θα συγκεντρώνονταν 2,6 τρισ. δολάρια σε 10 χρόνια – ποσό που αντιστοιχεί στο κονδύλι του προϋπολογισμού για την παιδεία και την προστασία του περιβάλλοντος μαζί.

Αν επιβαλλόταν αντίστοιχος φόρος 1% μόνο στους αμερικανούς κροίσους της λίστας «Forbes 400» θα συγκεντρώνονταν 234 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Marketwatch. Το ποσό αυτό υπερβαίνει τα χρήματα που δαπανά η αμερικανική κυβέρνηση για το πρόγραμμα ενίσχυσης «Head Start» για την εκπαίδευση 800.000 παιδιών από οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα και για το πρόγραμμα σίτισης παιδιών «Women, Infant, and Children (WIC)».

«Ο πλούτος συγκεντρώνεται συνεχώς σε λιγότερο χέρια», επισημαίνει ο Josh Hoxie, επικεφαλής του προγράμματος «Project on Opportunity and Taxation» του ινστιτούτου. «Παρότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το ενδιαφέρον [των Αμερικανών κυβερνόντων] για αντιμετώπιση της ανισότητας, το Κογκρέσο δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε επιβολή φόρου στα υψηλά εισοδήματα», προσθέτει.

Εν τω μεταξύ, η μεσαία τάξη προσπαθεί ακόμη να ανακάμψει μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Η καθαρή αξία των αμερικανικών νοικοκυριών ανέρχεται σε 81.400 δολάρια σήμερα, από 135.700 που ήταν το 2007.

Το σίγουρο είναι ότι η ψαλίδα ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους του πλανήτη, αντί να κλείνει, ανοίγει. Οι 1.826 δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στη λίστα του Forbes κατέχουν συνολική καθαρή περιουσία 7,05 τρισ. δολάρια και, απ’ ό,τι φαίνεται «αυγατίζουν». Στην πολυπόθητη λίστα προστέθηκαν φέτος 400 νέοι δισεκατομμυριούχοι, αυξάνοντας τη συλλογική περιουσία κατά 2 τρισ. δολάρια σε διάστημα δύο ετών.

Στον αντίποδα, υπάρχει τουλάχιστον η θετική είδηση είναι 700 εκατομμύρια άνθρωποι κατόρθωσαν να βγουν από τη φτώχεια τη δεκαετία 2001-2001, σύμφωνα με τα στοιχεία του Pew Research Center στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider