Οι γυναίκες δουλεύουν 39 ημέρες παραπάνω από τους άντρες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι γυναίκες δουλεύουν 39 ημέρες παραπάνω από τους άντρες

Οι γυναίκες δουλεύουν περισσότερο από τους άντρες και πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Σύμφωνα με την έκθεση Global Gender Gap Report 2016 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι γυναίκες δουλεύουν 39 ημέρες περισσότερο τον χρόνο ή 50 λεπτά παραπάνω την ημέρα.

Σε επίπεδο χώρας, τις υψηλότερες θέσεις στον Δείκτη Ισότητας καταλαμβάνουν τρεις σκανδιναβικές χώρες –Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία– καθώς και η Ισλανδία. Εντύπωση προκαλούν οι υψηλές αποδόσεις της Ρουάντα, η οποία φιγουράρει στην 5η(!) θέση μεταξύ 144 κρατών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 92η θέση, οι ΗΠΑ στην 45η θέση, ενώ η Βρετανία καταλαμβάνει στην 20ή θέση.

Η αλήθεια είναι πως η ψαλίδα τείνει να κλείσει με το πέρασμα των χρόνων, αλλά με ρυθμούς χελώνας, αφού για να φτάσουν τα δύο φύλα στην απόλυτη ισότητα θα πρέπει να περάσουν 170 χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι η διαδικασία εξίσωσης έχει επιβραδυνθεί ξαφνικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να χρειάζονται σήμερα 53 χρόνια περισσότερα για την «απόλυτη εξίσωση» σε σύγκριση με το 2015.

Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγω για «χρονικές ανισορροπίες» όσον αφορά στη συμμετοχή των δύο φύλων στο εργατικό δυναμικό και στις απολαβές που λαμβάνουν. Η ανισότητα αντανακλάται και στις θέσεις ευθύνης που κατέχουν οι γυναίκες, οι οποίες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τους άντρες.

Η ανησυχία των ερευνητών για διατήρηση της ψαλίδας σε υψηλά επίπεδα απορρέει από το γεγονός ότι στους κλάδους όπου οι γυναίκες υπερτερούν αναμένεται συρρίκνωση των θέσεων εργασίας λόγω της τεχνολογικής καινοτομίας.

Από τις τέσσερις παραμέτρους που εξετάζει η έκθεση –μορφωτικό επίπεδο, υγεία και επιβίωση, οικονομικές ευκαιρίες και πολιτική δύναμη– η μεγαλύτερη πρόοδος έχει σημειωθεί στην τελευταία κατηγορία όσον αφορά στην ισότητα των δύο φύλων.

Πολλές εταιρείες έχουν πάρει πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό, προωθώντας την ανέλιξη των γυναικών σε ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το χάσμα μεαξύ των δύο φύλων. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι ο αυστραλοαγγλικός εξορυκτικός όμιλος BHP Billiton που έχει θέσει στόχο το 50% του προσωπικού του να είναι γυναίκες έως το 2025. Ανάλογη πρωτοβουλία υλοποιεί και η Vodafone, η οποία έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για ανάληψη θέσεων ευθύνης από γυναίκες υπαλλήλους σε επίπεδο ομίλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider