Τα ρομπότ θα «κλέψουν» 850.000 θέσεις εργασίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ρομπότ θα «κλέψουν» 850.000 θέσεις εργασίας

Η εποχή της αυτοματοποίησης σε όλο της το μεγαλείο. Τα ρομπότ αναμένεται να «κλέψουν» περί τις 850.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα στη Μεγάλη Βρετανία ως το 2030.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα ετήσια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα (State Report) και η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Deloitte και το think tank (δεξαμενή σκέψης), Reform.

Όπως προκύπτει από τα επιμέρους στοιχεία της εν λόγω μελέτης, τα πρώτα επαγγέλματα που θα «περάσουν» στα αυτοματοποιημένα χέρια των ρομπότ θα είναι εκείνα που αφορούν στον κλάδο της διοίκησης, αλλά και λειτουργικά επαγγέλματα, χαμηλών δεξιοτήτων. Τομείς όπως η διδασκαλία και η φύλαξη – αστυνόμευση θα περάσουν γρήγορα γρήγορα στην εποχή της αυτοματοποίησης.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, στο δημόσιο στη Μεγάλη Βρετανία απασχολούνται περισσότεροι από 5,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Η διαδικασία της αυτοματοποίησης έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στον ιδιωτικό τομέα της χώρας και τώρα «κοιτάζει» πλέον με αξιώσεις και τον δημόσιο τομέα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις από τους 10 μεγαλύτερους εργοδότες του πλανήτη έχουν ήδη αρχίσει να αντικαθιστούν το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό με ρομπότ.

Κι ενώ πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που προειδοποιούν πως η αυτοματοποίηση απειλεί την απασχόληση και ενισχύει την ανισότητα, η μελέτη των Deloitte και Reform αναφέρει πως ο δημόσιος τομέας της Μεγάλης Βρετανίας θα γίνει πιο παραγωγικός και πιο αποτελεσματικός, με την είσοδο σε αυτόν, των ρομπότ. Μάλιστα η εποχή της αυτοματοποίησης – σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας – θα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση κόστους, αφού τα ρομπότ αναμένεται να «εξοικονομήσουν» έως και 17 δισ. στερλίνες από τον δημόσιο τομέα της χώρας ως το 2030.

Ποια επαγγέλματα τελικά κινδυνεύουν περισσότερο από την εποχή της αυτοματοποίησης και ποια αναμένεται να ωφεληθούν; Η έρευνα του Mike Turley της Deloitte και του Andrew Haldenby του Reform εξηγεί:

- Διοικητικές/λειτουργικές θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για επαγγέλματα συνήθως αρκετά προβλέψιμα, που βασίζονται στην έννοια της επανάληψης. Πρόκειται για επαγγέλματα γραφείου κατά κύριο λόγο. Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν περισσότερο από την είσοδο των ρομπότ στον βρετανικό δημόσιο τομέα. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για απώλεια 4.000 θέσεων εργασίας από τα τρέχοντα επίπεδα των 90.000 θέσεων.

Deloitte Fig 1

- Διαδραστικού τύπου επαγγέλματα.

Πρόκειται για επαγγέλματα που απαιτούν υψηλό επίπεδο προσωπικής διαδραστικότητας, όπως για παράδειγμα: δάσκαλοι, νοσοκόμες, αστυνομικοί. Τα περισσότερα από αυτά τα επαγγέλματα επιδεικνύουν ακόμη ισχυρές αντιστάσεις έναντι της «έκρηξης» της αυτοματοποίησης, αλλά πολύ σύντομα οι αντιστάσεις αυτές αναμένεται να καμφθούν.

Deloitte Fig 2

- Επαγγέλματα υψηλής γνωστικής λειτουργίας.

Πρόκειται για επαγγέλματα που απαιτούν στρατηγική και περίπλοκη σκέψη, όπως για παράδειγμα: οικονομικοί διευθυντές, διευθυντές νοσοκομείων, αξιωματικοί της αστυνομίας. Αυτά είναι τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν λιγότερο από την «έκρηξη» της αυτοματοποίησης, γιατί απλά… τη χρειάζονται.

Deloitte Fig 3

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider