Στους δρόμους οι Πολωνές, ζητούν να μην απαγορευτούν οι αμβλώσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους δρόμους οι Πολωνές, ζητούν να μην απαγορευτούν οι αμβλώσεις

Ντυμένες στα μαύρα και κρατώντας ομπρέλες, χιλιάδες Πολωνές διαδήλωσαν τη Δευτέρα σε πολλές πόλεις της χώρας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις νέες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η πρώτη «απεργία των γυναικών» έγινε στις 3 Οκτωβρίου. Τρεις ημέρες αργότερα, πιεζόμενη από τις μαζικές διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν 100.000 γυναίκες σε όλη τη χώρα η συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) αναγκάστηκε να απορρίψει το νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά απαγορευόταν η άμβλωση.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα ο πρόεδρος του PiS ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θέλει να περιορίσει τις αμβλώσεις «ακόμη και όταν το παιδί είναι καταδικασμένο να πεθάνει».

«Καταφέραμε να απορριφθεί ένας παράλογος νόμος και κατά συνέπεια η ένταση στη χώρα μειώθηκε. Όμως, ακριβώς τώρα η κυβέρνηση μπορεί να επωφεληθεί για να περάσει έναν νέο νόμο, ίσως όχι τόσο παράλογο αλλά εξίσου απαράδεκτο. Δεν συμφωνούμε!» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια.

Οι γυναίκες κατήγγειλαν «την ανάμιξη της Εκκλησίας στην πολιτική, την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών» καθώς επίσης και «την αδράνεια του κράτους στον τομέα αυτόν».

Στην Πολωνία η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε τρεις περιπτώσεις: αν κινδυνεύει η υγεία ή η ζωή της μητέρας, αν από τον προγεννητικό έλεγχο διαπιστωθεί κάποια σοβαρή, ανίατη ασθένεια στο έμβρυο και αν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider