«Μπλοκάρουν» οι Βέλγοι τη συμφωνία CETA

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μπλοκάρουν» οι Βέλγοι τη συμφωνία CETA

O επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλονίας επέμεινε στην απόρριψη της εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (CETA), στη συνάντηση του πρωθυπουργού του Βελγίου με τους εκπροσώπους των τοπικών κυβερνήσεων τη Δευτέρα.

Μετά τη συνάντηση, ο Βέλγος πρωθυπουργός Charles Michel δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ότι η χώρα του δεν μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» για την υπογραφή της CETA.

«Είπα και επισήμως στον κ. Tusk πως δεν έχουμε συμφωνία», δήλωσε ο κ. Michel σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τους τοπικούς ηγέτες.

Η Ε.Ε. είχε δώσει διορία ως τη Δευτέρα στο Βέλγιο, για να ξεπεράσει τις διαφωνίες με τη γαλλόφωνη περιοχή της Βαλονίας σχετικά με τη CETA.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Michel ανέφερε πως είναι ακόμα ανοικτός για περαιτέρω συνομιλίες με τη Βαλονία, τονίζοντας πως ακόμα είναι νωρίς πριν ανακηρυχτεί η CETA ως «νεκρή».

«Δεν χρειαζόμαστε τελεσίγραφα», υπογράμμισε πριν από την έναρξη της συνάντησης ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλονίας, Paul Magnette. «Δεν θα αποφασίσουμε τίποτα με τελεσίγραφα ή υπό πίεση», πρόσθεσε.

«Δεν είμαστε ενάντια σε μια συμφωνία με τον Καναδά», σημείωσε ο κ. Magnette. «Αλλά δεν θα δεχθούμε μία η οποία θέτει σε κίνδυνο κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα και την προστασία των δημόσιων υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε ιδιωτικό μηχανισμό διαιτησίας», επισήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider