Το μυστικό τoυ Buffet που αυξάνει την παραγωγικότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μυστικό τoυ Buffet που αυξάνει την παραγωγικότητα

Όταν ο Steve Jobs επέστρεψε στην Apple το 1997, πήρε μια ανατρεπτική απόφαση. Αποφάσισε να κόψει το 70% της γραμμής παραγωγής και δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί σε τέσσερα μόνο προϊόντα - ένα desktop και ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή για απλούς καταναλωτές και για επαγγελματίες.

Η απόφασή του στον περιορισμό των προϊόντων δεν πάρθηκε επειδή ήταν τα υπόλοιπα προϊόντα ήταν κακής ή δευτερεύουσας ποιότητας, ούτε βέβαια επειδή άφηναν αδιάφορη την αγορά. Γνώριζε όμως πως η εταιρεία του έπρεπε να επικεντρώσει την εστίασή της κάπου προκειμένου να ευχαριστήσει τους πελάτες της και να επιστρέψει στη μυθική θέση που ήταν άλλοτε.

Η συγκεκριμένη τακτική βέβαια δεν ήταν προνόμιο του Steve Jobs. Την διακοπή των αντιπερισπασμών υπερασπίζεται κι ο Warren Buffett προκειμένου να επιτευχθεί ακραία εστίαση σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Ο πολυεκατομμυριούχος αρχίζει με τη δημιουργία μιας λίστας με όλα τα πράγματα με τα οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί και εν συνεχεία επιλέγει την χρυσή πεντάδα.

Η top list του μετατρέπεται αυτόματα σε to do list, αλλά δεν είναι αυτό το εντυπωσιακό. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τι κάνει με τα υπόλοιπα πράγματα της λίστας.

Οι εργασίες που δεν επελέγησαν για την πρώτη πεντάδα προστίθενται σε μια άλλη λίστα η οποία ονομάζεται «λίστα προς αποφυγήν με κάθε κόστος». Γιατί; Διότι, όπως και ο Jobs, ο Buffett ξέρει ότι αν κρατήσει κάτι σε ημι-ενεργή κατάσταση, θα δαπανά μέρος της ενέργειάς του, της προσοχής του και την συγκέντρωσής του από τα πράγματα που πρέπει πραγματικά να γίνουν. Η δεύτερη λίστα θα μετατραπεί σε λίστα «οδηγό αναβλητικότητας», στον μεγαλύτερο δηλαδή εχθρό της επιτυχίας.

Η ιεράρχηση και ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων δεν είναι εδώ για να σας βοηθήσουν να μειώσετε τις κακές ιδέες αλλά για να τις εντοπίσετε και να απαλλαγείτε από αυτές. Για Jobs και τον Buffet και τώρα και για εσάς ο έξυπνος σχεδιασμός των πραγμάτων που πρέπει να ολοκληρωθούν είναι εδώ ώστε να μας απαλλάξει ακόμα κι από τις καλές ιδέες που όμως δεν είναι άριστες και αναμένεται να αποσπάσουν την προσοχή μας από το να πραγματοποιηθούν τα ακόμη πιο σημαντικά.

Μπορεί να ακούγεται αντιπαραγωγικό, κι όμως η προσήλωση ακόμα και σε μια μέτρια ιδέα, βοηθάει πολύ περισσότερο στο να επιτύχετε σε αυτή και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ό, τι να προσπαθείτε να επικεντρωθείτε σε αρκετές μεγάλες ιδέες ταυτόχρονα.

Η μαγεία είναι στην εκτέλεση, όχι στην φύση της ιδέας

Το να επιτύχουμε να επικεντρωθούμε σε μια ιδέα δεν ακριβώς είδηση για τους περισσότερους από εμάς, αλλά υπάρχει ένα μυστικό που κρύβεται πίσω από τον Jobs και τον Buffet το οποίο εύκολα περνά απαρατήρητο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι το αγνοούν εντελώς.

Η διαφορα έγκειται στην εκτίμηση των εργασιών βάση ενός σχετικού κι όχι απόλυτο πρίσματος. Όλα είναι σχετικά.

Όταν μιλάμε για την αξία και το κόστος - τα πράγματα δηλαδή που πρέπει να γνωρίζουμε για να εκτιμήσουμε αν αξίζει να πραγματοποιήσουμε μια εργασία – βασιζόμαστε σχεδόν πάντα σε απόλυτους αριθμούς.

Ένας απόλυτος αριθμός είναι τα χρήματα, οι ώρες ή τα κλικ, τα οποία αποδεικνύονται οι χειρότεροι σύμβουλοι αν θέλει κανείς να αποτιμήσει τα πράγματα που έχει γράψει στη λίστα του για να δώσει προτεραιότητα στα πέντε πιο σημαντικά από αυτά.

Και ο βασικότερος λόγος που τέτοιου είδους αποτίμηση είναι κακή είναι πως συνήθω ς την χρησιμοποιούμε για να αποτιμήσουμε κάτι μελλοντικό, δηλαδή κάτι που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Στην ουσία δηλαδή κάνουμε μόνο εικασίες. Μάλιστα τα απόλυτα μέτρα δίνουν την ψευδαίσθηση της ακρίβειας σε μια εποχή που η ακρίβεια είναι αδύνατη.

Τα σχέδια είναι φαντασιώσεις, μερικές φορές καλά θεμελιωμένες, αιτιολογημένες και τεκμηριωμένες. Παρόλα αυτά παραμένουν φαντασιώσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διευθυντές ενός έργου, συνήθως διπλασιάζουν τις ανθρώπινες εργατοώρες που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίησή τους ώστε να είναι ασφαλείς στις εκτιμήσεις τους.

Τι πρέπει να κάνετε αντ 'αυτού για να βρείτε ποιες θα πρέπει να αποτελέσουν τις προτεραιότητές σας; Παίρνοντας ως παράδειγμα τον Buffett θα πρέπει να συγκεντρώσετε όλες τις πιθανές εργασίες μαζί σε μια ενιαία λίστα και να τις συγκρίνετε μεταξύ τους.

Ακόμα κι όταν το κάνετε αυτό θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα απόλυτα μέτρα που θα χρησιμοποιήσετε για την σύγκρισή τους είναι εντελώς σχετικά, και μπορεί να απέχον μακράν από την πραγματικότητα.

Μην προσπαθήσετε να παραβγείτε με ένα λιοντάρι, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας νικήσει.

Έχοντας συγκεντρωμένα όλες τις δυνητικές εργασίες εξοικονομείτε χρόνο γιατί κοιτάζοντας τες αυτόματα απαντάτε στην ερώτηση «είναι αυτό πιο πολύτιμο από αυτό»; Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της σχετικής εκτίμησης.

Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε ποια είναι το απόλυτη κόστος μιας εργασίας και ποια τα χαρακτηριστικά της ακριβώς πριν την κάνετε και δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε χρόνο και χρήμα για να απαντήσετε στα παραπάνω με λεπτομέρεια.

Βάλτε όλα τα μελλοντικά σχέδια σε μια ενιαία λίστα.

Τοποθετήστε το πιο σημαντικό από αυτά στην κορυφή και το λιγότερα στο τέλος. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα χωρίς όμως να ψειρίζετε την μαϊμού.

Διαλέξτε τα κορυφαία 3-5 σχέδια και επιδεικτικά αγνοείστε ότι δεν ανήκει ανάμεσα σε αυτά.
Το τελευταίο σημείο είναι το πιο σημαντικό. Ακόμα κι αν κάνετε λάθος ιεράρχηση θα είστε πολύ πιο μπροστά αν έχετε επιλέξει τρεις έως πέντε εργασίες, συγκεντρωθείτε σε αυτές και τις ολοκληρώσετε.

Η επιτυχία, άλλωστε, είναι πολύ πιθανότερο να έρθει αν κάτι εκτελεστεί σωστά κι όχι αν σχεδιαστεί ή προϋπολογιστεί με ακρίβεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider