«Άγνωστη» η γλώσσα των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Άγνωστη» η γλώσσα των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη σε ποια γλώσσα θα γίνουν οι συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Michel Barnier.

Πλήθος δημοσιευμάτων θέλουν τον πρώην επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας να θέτει ως όρο τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων στα Γαλλικά –τα οποία ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματκά.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος «εργάζεται εξίσου στα Αγγλικά όσο και στα Γαλλικά» και ότι ουδέποτε εκφράστηκε υπέρ της μίας ή της άλλης γλώσσας. Το αν θα προτιμηθεί η γλώσσα του Μολιέρου ή εκείνη του Σαίξπηρ θα αποφασιστεί μεταξύ των διαπραγματευτών πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, εξήγησε.

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν κάνει διακρίσεις, το μήνυμα του Barnier ήταν γραμμένο στα αγγλικά.

Μια πηγή προσκείμενη στην Downing Street είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει να έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα από τον Barnier σχετικά με τη γλώσσα στην οποία θα γίνει η διαπραγμάτευση.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel είπε ότι δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο ένας Ευρωπαίος ηγέτης να θέλει να εκφράζεται στη μητρική του γλώσσα. «Όλοι εδώ επιτρέπεται να μιλούν τη γλώσσα τους. Και εφόσον ο κ. Barnier είναι Γάλλος, δεν είναι αφύσικο να μιλάει γαλλικά, όπως εγώ μιλάω γερμανικά», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider